Souhrn:
V suspenzní kultuře Angelica archangelica L. byl sledován vliv potenciálních prekurzorů (kyselina skořicová, fenylalanin, tyrosin) ve třech koncentracích (0,01; 0,1; 1 mmoUl) na růst kultury a produkci kumarinů. Kultury byly kultivovány za stálého osvětlení (3500 luxů) a ve tmě. Růst kultury ve tmě nebyl prekurzory ovlivněn, kyselina skořicová v koncentraci 1 mmoUl působila toxicky. Růst kultury kultivované za stálého osvětlení byl stimulován tyrosinem v koncentraci 0,1 a 1 mmoUl, fenylalaninem v koncentraci 0,1 mmoUl; fenylalanin a kyselina skořicová v koncentraci 1 mmol/1 růst kultury inhibovaly. Produkce kumarinů byla při kultivaci ve tmě zvýšena fenylalaninem v koncentraci 0,01 mmol/1 a tyrosinem v koncentraci 1 mmol/1. Při kultivaci za stálého osvětlení byla produkce kumarinů působením kyseliny skořicové snížena, tyrosinem zůstala neovlivněna a působením fenylalaninu (0,01 a 0,1 mmoUl) byla zvýšena ve srovnání s kulturou bez prekurzorů.
Klíčová slova:
Angelica archangelica L. - suspenzní kultura - kumariny - prekurzory - světlo
|