Souhrn:
Byl sledován vliv vybraných auxinů (kyselina 2,4-dichlorfenoxyoctová, kyselina α-naftyloctová,
kyselina β-indolyloctová, kyselina β-indolylmáselná; každý ve čtyřech koncentracích – 0,2; 2; 10
a 20 mg/l) na produkci kumarinů v suspenzní kultuře Angelica archangelica L. kultivované ve tmě
a za stálého osvětlení (3500 luxů). Bylo zjištěno, že produkce kumarinů je významně ovlivňována
auxiny, a to jejich typem a koncentraci. Vliv světelného režimu je, v provonání s auxiny. méně
výrazný – obsah kumarinů je při kultivaci za stálého osvětlení a ve tmě většinou srovnatelný.
Nejvyšší obsah kumarinů byl dosažen s kyselinou α-naftyloctovou v koncentraci 0,2 mg/l při
kultivaci ve tmě.
Klíčová slova:
Angelica archangelica L. – suspenzní kultura – produkce kumarinů – auxiny
– světelné podmínky – průtoková injekční analýza
|