Moderní instrumentální metody studia
isoflavonů
VACEK J.1,2, KLEJDUS B.2, LOJKOVÁ L.2, KUBÁŇ V.2
1Akademie věd České republiky, Biofyzikální ústav, Brno 2Mendelova zemědělská a lesnická univerzita Brno, Ústav chemie a biochemie |
|
Souhrn:
Isoflavony jsou přírodní látky s řadou fyziologických účinků na živé organismy a představují
významný doplněk ve výživě člověka. V předkládaném přehledu jsou popsány moderní instrumentální
přístupy ke studiu isoflavonů v rostlinných materiálech a potravinářských produktech, jakož
i vhodné techniky chemické analýzy isoflavonů v lidských tělních tekutinách. Článek je zaměřen
na chromatografickou analýzu isoflavonů. Jsou rovněž diskutovány efektivní techniky izolace, jako
je extrakce pevnou fázi, extrakce kapalinou v nadkritickém stavu nebo Soxhletova extrakce. Jsou
zde zmíněny i aplikace některých dalších analytických technik, jako je imunochemická analýza,
spektrometrické (především hmotnostní spektrometrie) a elektrochemické metody. Část textu je
věnována studiu interakcí isoflavonů s celou řadou biologicky aktivních látek, jako je DNA a proteiny.
Cílem práce není podat ucelený přehled dané problematiky, spíše poukázat na moderní přístupy
ve studiu isoflavonů.
Klíčová slova:
chromatografie – hmotnostní spektrometrie – izolace – fytoestrogeny – zdraví
člověka
|
Objednat toto číslo jako -
FYZICKÁ OSOBA nebo
PODNIKATELSKÝ SUBJEKT
|