MĚKKÉ ŽELATINOVÉ TOBOLKY, JEJICH
VÝROBA A HODNOCENÍ
KOLČÁK J., STUCHLÍK M., RABIŠKOVÁ M.1
IVAX-CR, Opava-Komárov, 1Ústav technologie léků Farmaceutické fakulty Veterinární a farmaceutické univerzity, Brno |
|
Souhrn:
Měkké želatinové tobolky jsou lékovou formou vhodnou zejména pro aplikaci citlivých a technologicky
problémových léčiv, maskují nepříjemnou chuť nebo zápach léčiva, barevné kombinace zvyšují
bezpečnost terapie vyloučením záměn. Jejich výroba je náročná, závisí na kvalitě želatiny a želatinové
hmoty pro stěnu tobolek, na vlastnostech náplně, na vzájemných interakcích mezi náplní
a stěnou a na speciálním „know-how“, které je bezpodmínečným předpokladem úspěšné výroby této
lékové formy. Vysoké výrobní náklady vedou ze strany výrobců k maximální racionalizaci všech
výrobních kroků. Článek je přehledem charakterizujícím měkké želatinové tobolky, jejich výrobní
postupy a hodnocení jakosti.
Klíčová slova:
měkké želatinové tobolky – náplň tobolky – stěna tobolky – výrobní postupy –
hodnocení – biologická dostupnost léčiva
|