Na úvodní stránku ČLS JEP ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J. Ev. PURKYNĚ
Časopisy - Článek
Na úvodní stránku ČLS JEP Aktuality O Společnosti O nakladatelském středisku Časopisy Vyhledávání Knihy Supplementa Katalog
 
  Anglicky / English version Čes. slov. Farm. 52, 2003, č. 1, s. 4–11
 
MĚKKÉ ŽELATINOVÉ TOBOLKY, JEJICH VÝROBA A HODNOCENÍ 
KOLČÁK J., STUCHLÍK M., RABIŠKOVÁ M.1 

IVAX-CR, Opava-Komárov, 1Ústav technologie léků Farmaceutické fakulty Veterinární a farmaceutické univerzity, Brno
 


Souhrn:

       Měkké želatinové tobolky jsou lékovou formou vhodnou zejména pro aplikaci citlivých a technologicky problémových léčiv, maskují nepříjemnou chuť nebo zápach léčiva, barevné kombinace zvyšují bezpečnost terapie vyloučením záměn. Jejich výroba je náročná, závisí na kvalitě želatiny a želatinové hmoty pro stěnu tobolek, na vlastnostech náplně, na vzájemných interakcích mezi náplní a stěnou a na speciálním „know-how“, které je bezpodmínečným předpokladem úspěšné výroby této lékové formy. Vysoké výrobní náklady vedou ze strany výrobců k maximální racionalizaci všech výrobních kroků. Článek je přehledem charakterizujícím měkké želatinové tobolky, jejich výrobní postupy a hodnocení jakosti.

        Klíčová slova: měkké želatinové tobolky – náplň tobolky – stěna tobolky – výrobní postupy – hodnocení – biologická dostupnost léčiva
       

Objednat toto číslo jako - FYZICKÁ OSOBA nebo PODNIKATELSKÝ SUBJEKT

  ZPĚT NA OBSAH  
 
 
| HOME PAGE | KÓDOVÁNÍ ČEŠTINY | ENGLISH VERSION |
©  1998 - 2008 ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J. E. PURKYNĚ
Výroba: NT Servis, s.r.o., provozovatel serveru P.E.S. consulting, s.r.o.
WEBMASTER