Migrace vody v měkkých želatinových tobolkách
KOLČÁK J.1, STUCHLÍK M.1, RABIŠKOVÁ M.2
1IVAX-CR, Opava-Komárov 2Ústav technologie léků Farmaceutické fakulty Veterinární a farmaceutické univerzity, Brno |
|
Souhrn:
Výroba měkkých želatinových tobolek je jednocyklový výrobní proces závislý na kvalitě želatinové
hmoty a vlastnostech náplně. Tobolky jsou citlivé na vlhkost vzduchu a vyžadují dodržení stanovení
teploty při výrobě a skladování. Vlhkost (voda) může migrovat do stěny, případně až do náplně
tobolek, a ovlivnit tak jakost a stabilitu vyrobených tobolek. Kvalitu tobolek ovlivňují také složení
želatinové hmoty, složení náplně a migrace složek náplně do stěny. Tato experimentální práce se
věnuje vlivu viskozity želatinové hmoty, tloušťky želatinových pásů a zvoleného způsobu sušení
tobolek na migraci vody ze stěny do náplně tobolek. V souvislosti s uvedenými faktory se sleduje
také vzhled náplně tobolek.
Klíčová slova:
měkké želatinové tobolky – stěna – náplň – migrace vody
|
Objednat toto číslo jako -
FYZICKÁ OSOBA nebo
PODNIKATELSKÝ SUBJEKT
|