Souhrn:
Nežádoucí účinky léčiv, jejich toxicita a často samotná účinnost léčiv závisí významně na jejich
metabolizmu, který je určujícím faktorem aktivace a/nebo eliminace příslušné látky. U lidí jsou nejvýznamnějšími
enzymy metabolizujícími léčiva v první fázi jejich biotransformace cytochromy
P450. Aktivita těchto enzymů se může lišit v důsledku interindividuální genetické variability, ale také
může být ovlivněna indukcí nebo inhibicí enzymů jejich substráty nebo jinými látkami, a to nejen
léčivy. Vedle účinků vlastního léčiva či interakcí s léčivy současně podávanými jsou opomíjeny látky,
které se vyskytují v životním prostředí, nejvýznamněji v potravě, a mohou metabolizmus léčiv
také ovlivnit. Některé běžně užívané rostlinné drogy, ovoce, ale stejně tak například alkohol nebo
kouření mohou způsobit selhání farmakoterapie až závažné poškození zdraví pacienta. Tento článek
přináší stručný přehled potenciálně nebezpečných nutričních faktorů včetně přípravků z rostlinných
drog (mj. čaje, nálevy), které by měly být brány v úvahu při zavádění individuální farmakoterapie.
Nejdůležitějšími rizikovými faktory ve výživě a životním stylu interagujícími s metabolizmem léčiv
jsou v první řadě grapefruit, pomelo, karambola, granátová jablka a některé další exotické ovoce, třezalka
tečkovaná (Hypericum perforatum), kofein, a rovněž alkohol a kouření cigaret.
Klíčová slova:
výživa – interakce s léčivy – cytochrom P450 – CYP
|