Souhrn:
V posledních několika letech se v odborné literatuře objevuje velké množství prací, které jsou
věnovány pozitivním vlastnostem vína a látkám v něm obsažených, z nichž nejdiskutovanější je
polyfenol resveratrol. Výsledky epidemiologických a experimentálních studií u člověka, na zvířatech
a in vitro ukázaly, že polyfenoly obsažené ve víně, čaji, ovoci a zelenině působí příznivě na progresi
i regresi aterosklerózy, mají antikancerogenní účinek a svými antioxidačními účinky působí proti
dalším procesům souvisejícím s tvorbou reaktivních forem kyslíku a peroxidací lipidů v krevní
plazmě a membránách. Na základě vědeckých studií se ukázalo, že resveratrol má protektivní
účinky na kardiovaskulární systém, ovlivňuje metabolizmus lipidů, inhibuje oxidaci lipoproteinů
o nízké hustotě (LDL) a agregaci trombocytů. Tato látka také vykazuje protinádorové a protizánětlivé
vlastnosti a řadu dalších biologických účinků. Tato práce si klade za cíl popsat a souhrnně
charakterizovat biologické vlastnosti hlavních účinných obsahových látek vína – flavonoidů a polyfenolů,
s podrobnějším zaměřením na látku resveratrol, které se přisuzují nejzajímavější účinky.
Klíčová slova:
polyfenoly – resveratrol – antioxidační účinek
|