Souhrn:
V práci je studována pevnost a doba rozpadu výlisků ze směsí dvou typů Tablettos, Tablettosy 70 a Tablettosy
100 s mikrokrystalickou celulosou představovanou Vivapurem 102. Směsi suchých pojiv byly připraveny
v poměrech 3:1, 1:1 a 1:3. Dále byl zjišťován vliv dvojí koncentrace mazadla stearanu hořečnatého na pevnost
a dobu rozpadu výlisků. Pevnost tablet rostla s vyšším zastoupením mikrokrystalické celulosy ve směsi, klesala
s vyšší koncentrací stearanu. Výlisky ze směsí s Tablettosou 100 vykazovaly vyšší pevnost. Doba rozpadu
byla nejvyšší u výlisků s největším procentem mikrokrystalické celulosy, delší byla v případě směsí s Tablettosou
100. Stearan dobu rozpadu negativně neovlivnil. U směsí Tablettos s Vivapurem 102 v poměru 1:1 byl testován
vliv modelové účinné látky kyseliny acetylsalicylové na uvedené vlastnosti tablet. Kyselina acetylsalicylová
způsobila další pokles pevnosti výlisků a zkrátila dobu rozpadu, a to více v případě směsí s Tablettosou 100.
Klíčová slova:
Tablettosa – Vivapur 102 – stearan hořečnatý – kyselina acetylsalicylová – pevnost tablet
v tahu – doba rozpadu tablet
|