Souhrn:
Za jednu z možností, jak získávat sekundární metabolity rostlin, je považována produkce pomocí in
vitro kultur. V těchto kulturách však bývá biosyntéza těchto látek často nedostatečná, nebo je potlačena
úplně. Ke zvýšení produkce sekundárních metabolitů se používá řada metod, jako jsou například
optimalizace kultivačního média, elicitace, genetická manipulace, a také přidávání prekurzorů
do média. V této studii byl zkoumán vliv pěti prekurzorů na množství baicalinu a baicaleinu v suspenzních
a kalusových kulturách šišáku bajkalského (Scutellaria baicalensis Georgii). Výsledky
ukazují, že zejména skořican sodný v koncentraci 5 mg.l-1 a kyselina skořicová (1 mg.l-1) významně
zvyšují obsah obou flavonoidů. Přídavek L-fenylalaninu, kyseliny malonové a malonanu sodného
nemělo vliv na množství flavonoidů ani na růst kultur.
Klíčová slova:
Scutellaria – šišák – prekurzor – skořican sodný – kyselina skořicová – in vitro
kultury
|