Složená tinktura z nati třapatky nachové (Echinacea purpurea) a plodů růže šípkové (Rosa canina):
technologie výroby a hodnocení jakosti
BERNATONIENĚ J., SAVICKAS A., MASTEIKOVÁ R.1, CHALUPOVÁ Z.1
Farmaceutická fakulta Kaunasské univerzity medicíny, Katedra technologie léků a OF, Kaunas, Litevská republika 1Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Farmaceutická fakulta, Ústav technologie léků |
|
Souhrn:
Cílem práce bylo vypracování technologie výroby složené tinktury s imunostimulačním a adaptogenním účinkem,
výběr vhodných metod hodnocení jakosti a provedení stabilitních zkoušek. K přípravě tinktury se použila
nať třapatky nachové (Echinaceae herba) a šípkové plody (Cynosbati fructus) v poměru 1:1. Samotná tinktura
byla připravena v poměru 1:5. Na základě experimentu bylo zjištěno, že jako vyluhovadlo nejlépe vyhovuje
ethanol 50 %. Optimální podmínky pro získání kvalitní tinktury jsou vytvořeny, když se droga na požadovaný
stupeň rozdrobní mletím, k extrakci se použije metoda perkolace a rychlost vytékání výluhu z perkolátoru je
0,2 ml/min/100 g drogy. K hodnocení jakosti připravovaných výluhů sloužilo stanovení zbytku po odpaření,
relativní hustoty, koncentrace ethanolu a obsahu kyseliny cichorové (spektrofotometricky), kyseliny askorbové
(oxidimetricky) a tříslovin (manganometricky). Stabilitní zkoušky (teplota 25±2 °C, relativní vlhkost 60±5 %,
doba 2 roky) prokázaly, že připravená tinktura zachovává po danou dobu své jakostní parametry.
Klíčová slova:
Echinacea purpurea – Rosa canina – tinktura – technologie – hodnocení
|