VLIV KYSELINY JASMINOVE NA PRODUKCI FLAVONOIDU KULTUROU JEHLICE ROLNI - ONONIS ARVENSIS L. IN VITRO
TŮMOVÁ L., ZÁPALKOVÁ L.
Katedra farmakognozie Farmaceutické fakulty University Karlovy, Hradec Králové |
|
Souhrn:
Byl zjištován vliv kyseliny jasmínové ve třech různých koncentracích (1000 mg/1; 10 mg/1 a 0,1 mg/1) na tvorbu flavonoidů v kultuře jehlice rolní - Ononis arvensis L. in nitro. Testované koncentrace kyseliny jasmínové byly aplikovány ke kalusové a suspenzní kultuře Ononis arvensis 4. týden růstu kultury a elicitace probíhala 12; 24; 48; 72 a 168 hodin. Statisticky významný nárůst obsahu flavonoidů byl zjištěn u všech aplikovaných roztoků kyseliny jasmínové po 12 hodinách elicitace, s výjimkou koncentrace c2 (10 mg/1) u suspenzní kultury. Nejvyšším výtěžkem bylo 55% zvýšení obsahu flavonoidů po elicitace kyselinou jasmínovou v koncentraci - ci (1000 mg/1) u kalusové kultury.
Klíčová slova:
Ononis arvensis - fiavonoidy - kyselina jasmínová - elicitace
|
Objednat toto číslo jako -
FYZICKÁ OSOBA nebo
PODNIKATELSKÝ SUBJEKT
|