Souhrn:
Testování antidiabetického a antioxidačního účinku flavonoidu osajinu v experimentu
Záměrem pilotní studie bylo sledovat antidiabetický a antioxidační efekt osajinu u alloxanového diabetu
v experimentu in vivo. Zvířata byla metodou náhodného výběru rozdělena do 2 skupin (n=7). Skupině
léčené byl podáván osajin v dávce 10 mg/kg v 0,5% roztoku Avicelu perorálně 1× denně, skupině
placebo byl podáván pouze roztok Avicelu. Poslední skupina byla intaktní (bez zákroku a bez medikace).
U zvířat byly stanoveny vybrané laboratorní parametry (glukosa, urea a cholesterol v séru, ztráty
glukosy a bílkovin močí), diuréza, antioxidační enzymy (superoxiddismutasa, glutathionperoxidasa),
celková antioxidační kapacita a hladina malondialdehydu, a to na konci experimentu. Byly odebrány
vzorky ledvinné tkáně a pankreatu pro histopatologické vyšetření. Byl zjištěn statisticky významný vzestup
(p≤0,05) katalytické aktivity glutathionparoxidasy a celkové antioxidační kapacity (p≤0,01) u léčené
skupiny ve srovnání se skupinou placebo. Dále byl zjištěn statisticky významný pokles hladiny
malondialdehydu (p≤0,01) u léčené skupiny ve srovnání se skupinou placebo. Superoxiddismutasa
nevykázala signifikantní změny. Byl zjištěn statisticky vysoce významný pokles (p≤0,01) diurézy, glykosurie
a ztrát bílkovin močí u léčené skupiny ve srovnání se skupinou placebo. Hodnoty cholesterolu
a urey vykázaly nesignifikantní změny. Výsledky biochemického vyšetření ukazují na antidiabetický
a antioxidační efekt osajinu. Histopatologické nálezy s těmito výsledky korelují pouze částečně.
Klíčová slova:
osajin – diabetes mellitus – antioxidanty
|