Antioxidační aktivita tinktur
připravených z hlohových plodů
a nati srdečníku
MASTEIKOVÁ R.1, MUSELÍK J.1, BERNATONIENĖ J.2, MAJIENĖ D.2,3, SAVICKAS A.2, MALINAUSKAS F.4, BERNATONIENĖ R.4, PEČIŪRA R.2, CHALUPOVÁ Z.1,DVOŘÁČKOVÁ K.1
1Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Farmaceutická fakulta, Ústav technologie léků 2Kaunasská univerzita medicíny, Farmaceutická fakulta, Katedra technologie léků a sociální farmacie, Litva 3Kaunasská univerzita medicíny, Institut biomedicínského výzkumu, Litva 4Kaunasská univerzita medicíny, Farmaceutická fakulta, Katedra farmaceutické chemie a farmakognozie, Litva |
|
Souhrn:
Cílem práce bylo stanovit a porovnat antioxidační aktivitu dvou tinktur a vybraných flavonoidů
přítomných v tinkturách. Tinktury byly připraveny z hlohových plodů a nati srdečníku. Skupina
vybraných flavonoidů zahrnovala rutin, kvercetin, hyperozid, epikatechin a procyanidin B2.
Ke stanovení antioxidační aktivity sloužily dvě metody: Byla měřena inhibice peroxynitritem
indukované nitrace tyrosinu a schopnost zhášet radikály byla sledována pomocí stabilního radikálu
2,2-difenyl-1-pikrylhydrazylu (DPPH). Obě zkoumané tinktury byly schopné zhášet radikály
a reaktivní formy kyslíku a dusíku. Účinnější byla tinktura z nati srdečníku, avšak neprokázal
se přímý vliv fenolických sloučenin na rozsah antioxidační aktivity. Celkový obsah polyfenolů
byl v tinktuře z nati srdečníku o 163 % větší, přesto antiperoxynitritová aktivita byla vyšší jen
o 19 % (p < 0,05), a schopnost redukce DPPH se u obou tinktur lišila minimálně. Z jednotlivých
flavonoidů se nejvíce na antioxidační aktivitě podílely látky, přítomné v tinkturách ve vyšších
koncentracích. V tinktuře z hlohových plodů to byly epikatechin a hyperozid, kdežto v tinktuře
z nati srdečníku rutin.
Klíčová slova:
Crataegi fructus – Leonuri herba – tinktury – flavonoidy – antioxidační aktivita
|