FARMACEUTICKÝ VÝZNAM ALLIUM SATIVUM ALLIUM SATIVUM L.
1. ORGANICKÉ SLOUČENINY SÍRY A JEJICH
TRANSFORMACE PODLE SOUČASNÝCH
POZNATKŮ
SOVOVÁ M., SOVA P. 1
Katedra farmaceutické botaniky a ekologie Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy, 1 Hradec Králové 1 Výzkumný ústav, odbor léčiv, PLIVA-Lachema a.s., Brno |
|
Souhrn:
Práce shrnuje nové experimentální poznatky týkající se jednotlivých skupin organických sirných
látek česneku: sulfoxidů, thiosulfinátů, ajoenů, vinyldithiinů, alkyl a alkensulfidů a glutamylpep-
tidů sirných aminokyselin, jejich transformačních reakcí (daných teplotou, pH, extrakčním prostře-
dím a časem) a výsledných produktů transformací (obr. 1 a 2). Zabývá se aktivitou enzymu alliinázy
nezbytné pro přeměnu sulfoxidů přítomných v celistvém česneku, její izolací a stabilitou, jakož
i stabilitou dominantního thiosulfinátu allicinu v různých prostředích a simulovaných tělních teku-
tinách. Poukazuje na studie metabolizmu a přeměn nejdůležitějších sirných komponent in vitro na
hepatocytech a na izolovaných játrech potkanů a in vivo na potkanech včetně skladby vydechova -
ného vzduchu. Z publikovaných prací vyplývá, že všechny rozdílné degradační produkty thiosulfi-
nátů, hlavně převažujícího allicinu, jsou nositeli rozmanitých biologických aktivit. Práce rovněž
uvádí typy komerčních preparátů připravovaných z česneku, jejich rozdílnosti a značnou variabilitu
v obsahu účinných látek.
Klíčová slova:
Allium sativum – thiosulfináty – allicin – ajoeny – vinyldithiiny
|