Profylaktické podávání homoizoflavonoidu u ischemicko-reperfuzního poškození ledvinné tkáně
laboratorního potkana
BARTOŠÍKOVÁ L., NEČAS J., SUCHÝ V.1, JANKOVSKÁ D.1, JANOŠTÍKOVÁ E., BARTOŠÍK T.2, KLUSÁKOVÁ J.3, FLORIAN T., FRYDRYCH M., KOLLÁR P., KRČMÁŘ J., STRNADOVÁ V., FRÁŇA P.4
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Farmaceutická fakulta, Ústav humánní farmakologie a toxikologie 1Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Farmaceutická fakulta, Ústav přírodních léčiv 2Úrazová nemocnice v Brně 3Lékařská fakulta Masarykovy univerzity v Brně, Patologicko-anatomický ústav 4Fakultní nemocnice U sv. Anny v Brně, II. Interní klinika |
|
Souhrn:
Cílem studie bylo sledovat antioxidační efekt homoizoflavonoidu při profylaktickém podávání v podmínkách
ischémie-reperfuze ledviny u laboratorního potkana. Patologickým modelem pro in vivo experiment byla unilaterální
ischémie-reperfuze ledviny laboratorního potkana. Zvířata byla randomizovaně rozdělena do 5 skupin.
Homoizoflavonoid byl aplikován perorálně v dávkách 5, 10 a 20 mg/kg jednou denně v 1 ml 0,5% roztoku Avicelu
léčeným skupinám. Placebo skupina dostávala pouze Avicel a intaktní skupina byla bez medikace a bez
zákroku. 15. den experimentu byla navozena ischémie/reperfuze (60/10 minut) ledvinné tkáně u zvířat léčených
a placebo skupiny. Následně byla zvířata exsanquinována, v krvi byly stanoveny biochemické parametry (superoxidismutáza,
glutathionperoxidáza, celková antioxidační kapacita a malondialdehyd) a byly odebrány vzorky
ledvinné tkáně pro histopatologické vyšetření. Biochemickým vyšetřením byla prokázána závislost účinku
homoizoflavonoidu na aplikované dávce. Zřetelný efekt byl prokázán v hodnotách GSHPx, AOC a MDA. Naopak
negativní závislost byla zjištěna mezi dávkou aplikovaného homoizoflavonoidu a hodnotami SOD
a GSHPx. Výsledky biochemického vyšetření jsou v korelaci s histopatologickými obrazy ledvinné tkáně a podporují
domněnku o protektivním efektu homoizoflavonoidu za podmínek uměle navozeného patologického
stavu – ischémie- reperfuze ledvinné tkáně.
Klíčová slova:
antioxidanty – homoizoflavonoid – ischémie-reperfuze – ledviny
|