Vztahy mezi faktory „Dotazníku jídelních zvyklostí“,
socioekonomickým stavem, antropometrickými ukazateli
akumulace tuku a zdravotními riziky u české populace
Wagenknecht M., Hainer V., Kunešová M., 1Bellisle F., Pařízková J., Braunerová R., Hill M., 2Lajka J.
Endokrinologický ústav, Praha 1INRA Hotel Dieu, Paříž, Francie 2Stem/Mark – Centrum sociologických a empirických studií, Praha |
|
Souhrn:
Východisko. Cílem práce bylo porovnat a zhodnotit psychologické charakteristiky jídelního chování
hodnocené trojsložkovým dotazníkem jídelních zvyklostí Eating Inventory (EI) s antropometrickými,
zdravotními a sociálními charakteristikami ve vzorku populace českých žen a mužů.
Metody a výsledky. Vzorek zahrnoval 1624 žen a 1429 mužů, kteří byli jednotlivě dotazováni vyškolenými
konzultanty. Vzorek populace byl kvótní s ohledem na pohlaví, věk, velikost místa bydliště, region,
vzdělání a socioekonomický stav. Konzultanti získávali antropometrická data, socioekonomické informace
a informace o životním stylu respondentů. Respondenti sami vyplnili dotazník EI. Zdravotní stav
respondentů byl hodnocen podle údajů ošetřujících lékařů. Výsledky ukázaly, že ženy mají vyšší skóre
restrikce, ale nižší skóre disinhibice a hladu než muži. Ve zpětné regresní krokové analýze se uplatnily
v predikci body mass indexu (BMI) i obvodu pasu jak skóre dietní restrikce, tak skóre dietní disinhibice
EI. BMI a obvod pasu negativně korelovaly s restrikcí a pozitivně s disinhibicí. Hlad a disinhibice prokazovaly
vždy silnou vzájemnou provázanost. Restrikce byla u obou pohlaví v negativním vztahu s hladem,
ale u mužů i s disinhibicí. U obou pohlaví stupeň vzdělání pozitivně koreloval s dietní restrikcí
a negativně se skórem hladu. Významná negativní korelace mezi stupněm vzdělání a disinhibicí však
byla prokázána pouze u mužů. Jedinci s vysokým skóre disinhibice (horní kvartil) vykazovali ve srovnání
s jedinci s nízkým skóre disinhibice (dolní kvartil) vyšší výskyt hypertenze, kardiovaskulárních chorob
a hyper/dyslipidémie, a to u obou pohlaví. Tyto rozdíly byly nejvíce vyjádřené u osob středního
věku.
Závěry. Psychologické charakteristiky jídelního chování hrají významnou úlohu při zmnožení tukové
tkáně. Především disinhibice je významným způsobem spojena s výší BMI a obvodu pasu a s výskytem
některých kardiometabolických onemocnění.
Klíčová slova:
Eating Inventory, restrikce, disinhibice, hlad, BMI, obvod pasu, komorbidity.
|