Klinická výživa v běžném systému nutriční a léčebné péče
1. část - Úvod ke klinické výživě, parenterální výživa
Tláskal P., Nováková A.1
Dětská poliklinika FN Motol, Praha vedoucí lékař MUDr. P. Tláskal, CSc. I. dětská klinika 2. LF UK a FN Motol, Praha přednosta prof. MUDr. J. Janda, CSc. Ústavní lékárna FN Motol, Praha1 vedoucí RNDr. M. Vondrušková |
|
Souhrn:
Autoři uvádějí přehled některých současných poznatků o problematice klinické výživy. Shrnují poznatky
o změnách v organismu při krátkodobém a dlouhodobém hladovění. Zaměřují se na praktické výsledky výzkumů,
které rozšiřují možnosti použití některých aminokyselin, tuků a dalších látek pro klinickou výživu. Autoři se
zaměřují především na parenterální klinickou výživu, na její aplikaci a přípravu. V přehledu uvádějí přípravky
klinické parenterální výživy (s výjimkou základních infuzních roztoků), které jsou v naší republice k dispozici,
s doporučením jejich výběru podle věkových kritérií a charakteru onemocnění dětských pacientů, u nichž je nutná
klinická výživa.
Klíčová slova:
energetické rezervy organismu, klinická výživa, parenterální výživa, dětský věk
|