Stravovací zvyklosti romských
těhotných žen
Rambousková J., Dlouhý P., Pokorný R., Wiererová O., Procházka B., Anděl M.
Oddělení výživy CPL, Univerzita Karlova, 3. lékařská fakulta, Praha, vedoucí prof. MUDr.Michal Anděl, CSc. Klinika gynekologie a porodnictví FNKV a 3. lékařské fakulty, Praha, přednosta doc. MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc. |
|
Souhrn:
Byly studovány stravovací zvyklosti v těhotenství u souboru 96 romských
žen a 198 žen většinové populacemetodouvýživovéanamnézy a food frekvenčního
dotazníku. V obou souborech byl prokázán stejný váhový přírůstek v průběhu
těhotenství (13,49 ± 5,46 kg vs 14,93 ± 5,59 kg). Významný byl rozdíl v používání
nutričních doplňků, které používá 22,4 % romských matek a 74,7 % matek většinové
populace. Romské těhotné častěji konzumují rohlíky a housky, paštiky, játra,
uzeniny, hranolky, chipsy, lahůdkářské výrobky a slazené limonády, z tuků preferují
máslo a sádlo. Rodičky většinové populace uvedly častější konzumaci ryb,
sýrů, ovoce, ovocných džusů, zeleniny,medu,chleba a celozrnných výrobků,z tuků
preferují margariny. Obě skupiny se nelišily v konzumaci masa, drůbeže, mléka
a jogurtů, vajec, smažených pokrmů, hamburgerů, piva, vína a destilátů, stolní
vody, minerálek a kávy. Dále jsme prokázali statisticky významně vyšší počet
kuřaček mezi Romkami již před těhotenstvím (85,5 % vs. 52,5 % u kontrol), v těhotenství
pak přiznává kouření 57,9 % Romek a 20,3 % matek z většinové populace.
Klíčová slova:
těhotenství – romská populace – spotřeba potravin
|