Souhrn:
Za podpory IGA MZ ČR byla v okrese FM v průběhu měsíců leden - květen 1997
vyšetřena jodurie u 208 dětí ve věku 11 - 13 let obojího pohlaví ve vzorcích
24hodinové moči ve 4 frakcích. Výsledky ukazují, že jodurie chlapců a dívek se
významně neliší. 84 % vyšetřovaných dětí z uvedeného regionu je zásobováno
jodem dostatečně, 14 % souboru vykazuje nedostatek mírného stupně, klinicky
závažný nedostatek jodu byl zjištěn u 2 % dětí.
Byl stanoven obsah jodu ve vybraných potravinách, nejvýznamnějším přirozeným
zdrojem jodu jsou mořské ryby, ostatní běžně konzumované potraviny včetně
pitné vody se podílejí na příjmu jodu pouze v malé míře.
Jodovanou sůl při výrobě potravin používá pouze 25 % ze 115 dotázaných regio-
nálních výrobců, jodovaná sůl tvoří jen 45 % objemu celkově použité soli.
Průměrný obsah jodu ve dvanácti vzorcích soli získaných v distribuční síti činil
21,5 mg J/kg soli. Průměrný pokles koncentrace jodu v soli obohacené jodičnanem
draselným během 14 měsíců činil 0,4 mgJ/kg soli, obsah jodu ve vyšetřovaných
vzorcích se pohyboval v rozmezí 22,7 - 25,9 mgJ/kg soli.
I lehčí nedostatek jodu může ovlivnit kvalitu tělesného, duševního a pohlavního
vývoje celých populací, proto je v současné době realizován intervenční program
k zajištění optimální saturace jodem zvláště rizikových skupin - dětí, dospívají-
cích, těhotných, kojících. Srovnávací vyšetření jodurie 11- 13letých dětí ze stej-
ných lokalit bude provedeno v roce 1999.
Klíčová slova:
saturace jodem - jodurie - zdroje jodu - obsah jodu v potravinách -
změny koncentrace jodu v soli - intervence
|