Změny složení mastných kyselin v séru
a tukové tkáni u obézních žen po velmi přísné
nízkoenergetické dietě
Vecka M., Kunešová M., Staňková B. , Žák A., Viguerie N., Hejnová J., Hainer V., Barbe P., Langin D., Štich V., Tvrzická E.
IV. interní klinika, 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy, Praha, III. interní klinika, 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy, Praha, Centrum preventivního lékařství, 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy, Praha, INSERM U 317, Toulouse, France |
|
Souhrn:
Cílem práce bylo zjistit změny ve složení mastných kyselin ve fosfatidylcholinu, esterech cholesterolu a tria-
cylglycerolech séra a v tukové tkáni u obézních žen po krátkodobém podávání nízkoenergetické diety.
Materiál a metody: soubor 34 pacientek byl léčen po dobu 28 dnů přísnou nízkoenergetickou dietou (3 420 kJ/d).
Byly vyšetřeny hladiny sérových lipidů standardními biochemickými metodami a složení mastných kyselin
v lipidech séra a v tukové tkáni kapilární plynovou chromatografií.
Výsledky: Dietou bylo dosaženo významného snížení tělesné hmotnosti (z 92,6 ± 11,4 na 86,3 ± 11,3 kg), BMI
(z 34,2 ± 3,3 na 31,9 ± 3,3 kg/m2), hmotnosti tukové i beztukové tělesné tkáně (z 42,6 ± 10,5 na 39,2 ± 9,9 kg, resp.
z 48,9 ± 6,7 na 45,9 ± 5,7 kg), poměru pas-boky (z 0,84 ± 0,06 na 0,78 ± 0,18) a obvodu pasu (z 102,5 ± 10,1 na 97,9 ±
10,4 cm). Zároveň významně poklesly hladiny sérových lipidě: celkového cholesterolu (z 5,29 ± 0,82 na 4,62 ± 0,93
mmol/l), HDL-cholesterolu (z 1,02 ± 0,18 na 0,90 ± 0,16 mmol/l), fosfolipidě (z 2,69 ± 0,36 na 2,34 ± 0,32 mmol/l),
lipoproteinu (a) (z 0,23 ± 0,34 na 0,16 ± 0,25 g/l), apolipoproteinu A-I (z 1,35 ± 0,23 na 1,09 ± 0,22 g/l) a apolipoproteinu
B (z 0,82 ± 0,12 na 0,72 ± 0,13 g/l). U mastných kyselin v sérovém fosfotidylcholinu a esterech cholesterolu vedla
dieta ke zvýšení zastoupení nasycených a snížení polynenasycených mastných kyselin řady n-6, v esterech
cholesterolu i řady n-3. U sérových triacylglycerolů došlo ke snížení zastoupení nasycených a zvýšení monone-
nasycených mastných kyselin. V tukové tkáni se snížilo zastoupení polynenasycených mastných kyselin řady
n-3.
Závěr: Následkem redukce hmotnosti krátkodobou přísnou nízkoenergetickou dietou s nízkým obsahem tuků
se snižuje zastoupení polynenasycených mastných kyselin se současným vzestupem nasycených mastných
kyselin. V dalším průběhu léčby je nutné sledovat správné složení tuků v dietě.
Klíčová slova:
obezita, nízkoenergetická dieta, sérové lipidy, mastné kyseliny, tuková tkáň.
|