Účinek fluoridovaného mléka na progresi
povrchových kariézních lézí na kořeni zubu
in vitro při cyklických změnách pH prostředí
Ivančaková R., Harless J. D., Hogan M. M., Wefel J. S.
Stomatologická klinika LF UK a FN, Hradec Králové, přednostka doc. MUDr. V. Hubková, CSc. Dows Institute for Dental Research, College of Dentistry, University of Iowa, USA |
|
Souhrn:
Cílem práce bylo zhodnocení účinku samotného mléka a fluoridovaného mléka s obsahem 2,5 a 5,0 ppm fluoru na progresi a remineralizaci kariézních lézí na povrchu zubního kořene při cyklických změnách pH prostředí. Kariézní leze na kořeni zubu byly vytvořeny za použití kyseliny mléčné při pH 4,6. Takto vytvořené leze byly podílně nařezány a analyzovány pomocí mikroskopie v polarizovaném světle (PLM) a mikroradiografie (MRG). Jednotlivé vzorky byly potom pokryty acidorezistentním lakem kromě vytvořené kazivé leze. Kariézní leze byly následně vystaveny působení vody, mléka nebo fluoridovaného mléka v průběhu cyklických změn pH prostředí -demineralizace a remineralizace po dobu 2 týdnů. Po skončení experimentu byly leze opět hodnoceny pomocí PLM a MRG. Obě metody prokázaly signifikantní redukci progrese kazivé leze (33,2%), a to jak v případě mléka samotného, tak mléka fluoridovaného ve srovnání s kontrolou (voda). Kvantitativní mikroradiografie (MRG) sledovala změny minerálního obsahu a distribuce minerálů uvnitř leze. Výsledky potvrdily předpokládaný protektivní efekt fluoridavaného mléka na kaz zubního kořene, neboť došlo jak k redukci progrese leze tak ke zvýšení obsahu minerálů uvnitř leze.
Klíčová slova:
fluoridované mléko - kaz kořene - cyklické změny pH - demineralizace - remineralizace
|
Objednat toto číslo jako -
FYZICKÁ OSOBA nebo
PODNIKATELSKÝ SUBJEKT
|