Souhrn:
Ve školním roce 1998/99 jsme zjišťovali u 202 posluchačů 5. ročníku 1.
lékařské fakulty UK v Praze (91 muž, 111 žen) stravovací návyky pomocí dotazníku
týkajícího se frekvence konzumace vybraných druhů potravin, pravidelnosti
stravování a percepce studentů o potřebných změnách vlastních stravovacích
návyků tak, aby byly v souladu se současnými doporučeními.
Zjistili jsme nepravidelnost stravování a kumulaci stravy do malého počtu den-
ních jídel. Kladně je možno hodnotit častou konzumaci nízkotučného mléka
a mléčných výrobků, omezování viditelných tuků a uspokojivý příjem tekutin.
Příjem sladkostí většinou nepřekračuje tolerované množství, ale u části mužů je
vysoký příjem cukru v nápojích. Nedostatečný je konzum ovoce, zeleniny a pot-
ravin s vysokým obsahem vlákniny, nevhodný je poměr bílého masa a červeného
masa či uzenin. U části studentů je rovněž nadměrný příjem soli. Zjištěné nedo-
statky odpovídají nedostatkům uváděným obecně pro českou populaci a jsou
v souladu s naším předchozím hodnocením příjmu živin u studentů téže fakulty
a ročníku, kdy byl ve stravě zjištěn nedostatek vlákniny, vitaminu C, železa (u
žen), v menší míře nedostatky dalších vitaminů, nadbytek tuků a cholesterolu (u
mužů).
Značné individuální rozdíly v konzumaci zeleniny, ovoce, potravin s vysokým
obsahem vlákniny a slazených nápojů a celkově lepší stravovací návyky žen svědčí
o snaze části studentů o správnou výživu, která by měla být více podporována
výukou v průběhu studia.
Klíčová slova:
studenti - stravovací návyky - nutriční příjem
|