Na úvodní stránku ČLS JEP ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J. Ev. PURKYNĚ
Časopisy - Článek
Na úvodní stránku ČLS JEP Aktuality O Společnosti O nakladatelském středisku Časopisy Vyhledávání Knihy Supplementa Katalog
 
  Anglicky / English version Klin. Biochem. Metab., 9/30, 2001, No. 3, p. 119-124
 
Změny složení mastných kyselin v séru a tukové tkáni u obézních žen po velmi přísné nízkoenergetické dietě 
Vecka M., Kunešová M., Staňková B., Žák A., Viguerie N., Hejnová J., 

IV. interní klinika, 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy, Praha 2, III. interní klinika, 1. lékaøská fakulta Univerzity Karlovy, Praha, Centrum preventivního lékařství, 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy, Praha, INSERM U 317, Toulouse, France
 


Souhrn:

       Cílem práce bylo zjistit změny ve složení mastných kyselin ve fosfatidylcholinu, esterech cholesterolu a tria- cylglycerolech séra a v tukové tkáni u obézních žen po krátkodobém podávání nízkoenergetické diety. Materiál a metody: soubor 34 pacientek byl léčen po dobu 28 dnů přísnou nízkoenergetickou dietou (3 420 kJ/d). Byly vyšetřeny hladiny sérových lipidů standardními biochemickými metodami a složení mastných kyselin v lipidech séra a v tukové tkáni kapilární plynovou chromatografií. Výsledky: Dietou bylo dosaženo významného snížení tělesné hmotnosti (z 92,6 ± 11,4 na 86,3 ± 11,3 kg), BMI (z 34,2 ± 3,3 na 31,9 ± 3,3 kg/m 2 ), hmotnosti tukové i beztukové tělesné tkáně (z 42,6 ± 10,5 na 39,2 ± 9,9 kg, resp. z 48,9 ± 6,7 na 45,9 ± 5,7 kg), poměru pasŚboky (z 0,84 ± 0,06 na 0,78 ± 0,18) a obvodu pasu (z 102,5 ± 10,1 na 97,9 ± 10,4 cm). Zároveň významně poklesly hladiny sérových lipidů: celkového cholesterolu (z 5,29 ± 0,82 na 4,62 ± 0,93 mmol/l), HDL-cholesterolu (z 1,02 ± 0,18 na 0,90 ± 0,16 mmol/l), fosfolipidů (z 2,69 ± 0,36 na 2,34 ± 0,32 mmol/l), lipoproteinu (a) (z 0,23 ± 0,34 na 0,16 ± 0,25 g/l), apolipoproteinu A-I (z 1,35 ± 0,23 na 1,09 ± 0,22 g/l) a apolipoproteinu B (z 0,82 ± 0,12 na 0,72 ± 0,13 g/l). U mastných kyselin v sérovém fosfotidylcholinu a esterech cholesterolu vedla dieta ke zvýšení zastoupení nasycených a snížení polynenasycených mastných kyselin řady n-6, v esterech cholesterolu i řady n-3. U sérových triacylglycerolů došlo ke snížení zastoupení nasycených a zvýšení monone- nasycených mastných kyselin. V tukové tkáni se snížilo zastoupení polynenasycených mastných kyselin řady n-3. Závěr: Následkem redukce hmotnosti krátkodobou přísnou nízkoenergetickou dietou s nízkým obsahem tuků se snižuje zastoupení polynenasycených mastných kyselin se současným vzestupem nasycených mastných kyselin. V dalším průběhu léčby je nutné sledovat správné složení tuků v dietě.

        Klíčová slova: obezita, nízkoenergetická dieta, sérové lipidy, mastné kyseliny, tuková tkáň.
       

Objednat toto číslo jako - FYZICKÁ OSOBA nebo PODNIKATELSKÝ SUBJEKT

  ZPĚT NA OBSAH  
 
 
| HOME PAGE | KÓDOVÁNÍ ČEŠTINY | ENGLISH VERSION |
©  1998 - 2008 ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J. E. PURKYNĚ
Výroba: NT Servis, s.r.o., provozovatel serveru P.E.S. consulting, s.r.o.
WEBMASTER