Souhrn:
Konjugovaná kyselina linolová je souhrnný název pro směs polohových i geometrických izomerů kyseliny
oktadekadienové, jejíž dvě dvojné vazby jsou odděleny jednou jednoduchou; nejhojnějšími izomery
jsou cis-9,trans-11 a trans-10,cis-12. Konjugovaná kyselina linolová je v potravě obsažena především
v červeném mase a mléčných výrobcích, jejichž příjem současná dietní doporučení významně omezují;
toto omezení by měly kompenzovat dietní suplementy. V experimentálních studiích bylo popsáno příznivé
působení konjugované kyseliny linolové na úpravu tělesné hmotnosti, snížení rizikových faktorů
pro rozvoj kardiovaskulárních onemocnění, posílení imunity organizmu i snížení rizika rozvoje některých
karcinomů. Tyto studie ale také upozornily na odlišné působení jednotlivých izomerů. Povzbudivé
výsledky experimentálních studií daly podklad pro výzkum v humánní medicíně, zde však výsledky
nejsou zcela jednoznačné. Jednotlivé studie jsou obtížně porovnatelné vzhledem k rozdílnému uspořádání
(počet osob, denní dávka, doba trvání). Příznivý účinek na adipozitu a zastoupení viscerálního tuku
byl pozorován po dlouhodobém podávání, ale mechanizmus účinku dosud nebyl jednoznačně vysvětlen;
mohou se na něm podílet inhibice lipoproteinové lipázy, zvýšení aktivity karnitin–palmitoyl transferázy,
indukce apoptózy adipocytů, ovlivnění aktivity PPARγ. Pro jejich vysvětlení je třeba dalších dlouhodobých
studií na definovaných souborech. Současný pohled na indikace podávání konjugované kyseliny
linolové z hlediska komplexního ovlivnění rizika rozvoje kardiovaskulárních a metabolických onemocnění
je rozporuplný.
Klíčová slova:
konjugovaná kyselina linolová, kardiovaskulární onemocnění, metabolický syndrom,
plazmatické lipidy, oxidační stres.
|