Souhrn:
Úloha neenzymové glykace a oxidačního stresu v rozvoji komplikované diabetické katarakty
Katarakta oční čočky může vzniknout celou řadou mechanismů, jejichž detaily nejsou ještě zcela známé. Jedním
z faktorů podporujících rozvoj katarakty je zvýšená hladina glukózy u pacientů s diabetes mellitus. Jelikož
transport glukózy do čočky není řízen inzulinem, projevuje se vliv hyperglykémie jak u IDDM, tak u NIDDM.
Glukóza může napadat volné aminoskupiny proteinů za vzniku glykačních produktů. Jde o mnohostupňové
neenzymatické reakce, u kterých rozlišujeme časné a pozdní produkty. Výsledkem těchto reakcí jsou produkty
pokročilé glykace (AGE). Ty se v čočce akumulují a přímo narušují její optické vlastnosti. Vzhledem k tomu, že
glykace jsou doprovázeny autooxidacemi, označují se tyto reakce jako glykoxidace. Radikálové oxidace membrá-
nových lipidů mají podobné produkty jako glykační reakce a mezi oběma dráhami existuje synergismus. Rozvoj
katarakty je doprovázen poklesem antioxidační kapacity čočky. V poslední době se objevují specifické inhibitory
glykačních reakcí - amadoriny, které mají potenciální terapeutické uplatnění při léčbě katarakty.
Klíčová slova:
katarakta, hyperglykémie, neenzymatická glykace, autooxidace, AGE, amadoriny
|