Nutriční genomika
'Šedová L., Šeda O.
Ústav biologie a lékařské genetiky, 1. LF UK, Praha Centrum experimentální medicíny - oddělení metabolizmu diabetů IKEM, Praha Centre de Recherche, Centre Hospitalier de 1'Université de Montreal, Quebec, Canada |
|
Souhrn:
Význam výživy pro lidské zdraví a její vliv na vznik a průběh mnohých onemocnění je dnes považován za prokázaný. Teprve však nedávný rozvoj biochemických a molekulárně biologických metod umožňuje detailněji objasnit mechanizmy působení jednotlivých složek stravy a následné ovlivnění homeostatických procesů ve zdraví i nemoci. Znalost sekvence lidského genomu spolu se sekvencemi genomů modelových organizmů v kombinaci s funkčně a integrativně genomickými přístupy systémové biologie otevírají možnosti identifikace alel a haplotypů, které u disponovaných jedinců zodpovídají za specifickou odpověď na nutriční ovlivnění. Takovými komplexními interakcemi mezi genomem a dietou se zabývá nově vzniklý obor, nutriční genomika. Pomocí nástrojů vysoce paralelní analýzy transkriptomu, proteomu a metabolomu směřuje nutriční genomika ke koncepci individualizované výživy, která by respektovala nejen kvantitativní a kvalitativní potřeby výživy a aktuální zdravotní stav, ale i genetické dispozice jedince. Cílem tohoto přístupu je zabránit vzniku řady onemocnění, jako je obezita, hypertenze či diabetes 2. typu, případně přispět k jejich efektivnější terapii
Klíčová slova:
nutriční genomika, komplexní znaky, interakce genů s prostředím, nukleární receptory, systémová biologie.
|