Změny složení mastných kyselin v séru a tukové tkáni
v závislosti na obsahu tuků v nízkoenergetické dietě
Vecka M., 1Richterová B., Žák A., Tvrzická E., 1Šrámková P., Staňková B.,1Klimčáková E., 1Štich V.
IV. interní klinika 1. LF UK a VFN, Praha 1Oddělení tělovýchovného lékařství 3. LF UK, Praha |
|
Souhrn:
Východisko. V poslední době je opět věnována pozornost možnému příznivému účinku diet s vysokým podílem tuku
na redukci tělesné hmotnosti a metabolický profil obézních jedinců. Cílem práce bylo srovnat účinky dvou diet s rozdílným
podílem tuku na složení mastných kyselin v krvi a tukové tkáni.
Metody a výsledky. Čtyřiačtyřicet obézních jedinců dodržovalo po dobu 10 týdnů nízkoenergetickou dietu. Účastníci
byli randomizováni do 1. skupiny s nízkým podílem tuku v dietě (LFD) (20–25 % energetické hodnoty) a 2. skupiny
s vysokým podílem tuku (HFD) (40–45 % energetické hodnoty). Před počátkem a na konci intervence byly odebrány
vzorky krve a podkožní tukové tkáně pro následnou analýzu složení mastných kyselin. Dietou navozený úbytek
váhy a tuku nebyl mezi oběma dietami rozdílný. Plazmatické triacylglyceroly byly sníženy pouze při HFD. Obě diety
vedly ke snížení zastoupení n-3 vícenenasycených mastných kyselin v tukové tkáni a zvýšení podílu nasycených
mastných kyselin v triacylglycerolech v krvi. Mezi dietami nebyl v těchto změnách rozdíl, pouze HFD vedla ke zvýšení
mononenasycených mastných kyselin v triacylglycerolech v krvi. Diety nevedly k dalším změnám v zastoupení
hlavních tříd mastných kyselin. V zastoupení jednotlivých mastných kyselin byla pozorována řada dietou vyvolaných
změn, bez rozdílu mezi oběma dietami.
Závěry. Nízkoenergetické diety vyvolávají řadu změn v zastoupení jednotlivých mastných kyselin v krvi a tukové
tkáni. Většina těchto změn není odlišná u diet s rozdílným podílem tuku. Výsledky nasvědčují tomu, že změny v profilu
mastných kyselin v krvi a tukové tkáni vyvolané dietou jsou regulovány kalorickým deficitem v dietním příjmu
a zastoupení tuků v dietě má menší význam.
Klíčová slova:
obezita, nízkoenergetická dieta, energetický obsah, mastné kyseliny, tuková tkáň.
|
Objednat toto číslo jako -
FYZICKÁ OSOBA nebo
PODNIKATELSKÝ SUBJEKT
|