Souhrn:
Nezvykle nízká incidence aterosklerózy a jejích komplikací v oblastech s pravidelným příjmem červeného vína
je známa řadu let jako tzv. francouzský paradox. Autoři podrobně rozebírají obsah polyfenolických látek ve
víně a jejich vztah k této skutečnosti. Podrobně je diskutován fyziologický účinek polyfenolu, zejména nejúčinějších z nich O bioflavonoidu a trans-resveratrolu. Tyto látky, pusobící protizánětlivě, antitumorózni, antitrombogenni a antioxidaeni a podporující vazodilataci ovlivněním produkce oxidu dusnatého v cévním
endotelu, jsou nejvíce zodpovědné za příznivý vliv červeného vína na zpomalení aterogeneze. Současný obsah
alkoholu ve víně potencuje jejich účinek zejména zvýšením hladiny lipoproteinu o vysoké hustotě (HDL)
a usnadněním střevní absorpce antioxidaeních polyfenolu.
Klíčová slova:
antioxidanty - polyfenoly - bioflavonoidy - trans-resveratrol - aterogeneze - víno - alkohol
|