Na úvodní stránku ČLS JEP ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J. Ev. PURKYNĚ
Časopisy - Článek
Na úvodní stránku ČLS JEP Aktuality O Společnosti O nakladatelském středisku Časopisy Vyhledávání Knihy Supplementa Katalog
 
  Anglicky / English version Čes. a Slov. Gastroent., 55, 2001, No. 3, p. 110-113
 
Víno jako antioxidant 
Racek J., Holeček V., Trefil L. 

Ústav klinické biochemie a laboratorní diagnostiky LF UK a FN, Plzeň
 


Souhrn:

       Nezvykle nízká incidence aterosklerózy a jejích komplikací v oblastech s pravidelným příjmem červeného vína je známa řadu let jako tzv. francouzský paradox. Autoři podrobně rozebírají obsah polyfenolických látek ve víně a jejich vztah k této skutečnosti. Podrobně je diskutován fyziologický účinek polyfenolu, zejména nejúčinějších z nich O bioflavonoidu a trans-resveratrolu. Tyto látky, pusobící protizánětlivě, antitumorózni, antitrombogenni a antioxidaeni a podporující vazodilataci ovlivněním produkce oxidu dusnatého v cévním endotelu, jsou nejvíce zodpovědné za příznivý vliv červeného vína na zpomalení aterogeneze. Současný obsah alkoholu ve víně potencuje jejich účinek zejména zvýšením hladiny lipoproteinu o vysoké hustotě (HDL) a usnadněním střevní absorpce antioxidaeních polyfenolu.

        Klíčová slova: antioxidanty - polyfenoly - bioflavonoidy - trans-resveratrol - aterogeneze - víno - alkohol
       

Objednat toto číslo jako - FYZICKÁ OSOBA nebo PODNIKATELSKÝ SUBJEKT

  ZPĚT NA OBSAH  
 
 
| HOME PAGE | KÓDOVÁNÍ ČEŠTINY | ENGLISH VERSION |
©  1998 - 2008 ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J. E. PURKYNĚ
Výroba: NT Servis, s.r.o., provozovatel serveru P.E.S. consulting, s.r.o.
WEBMASTER