Výživa ženy s diabetem v jednotlivých
obdobích života
Sobotka L.
Klinika gerontologická a metabolická Lékařské fakulty UK a FN, Hradec Králové, přednosta prof. MUDr. Zdeněk Zadák, CSc. |
|
Souhrn:
Výživa diabetiček by se v zásadě neměla odlišovat od běžné racionální stravy. Příjem základních
energetických substrátů i mikroelementů by měl být vyvážený a pokud možno by měl vycházet
z obsahu v přirozených složkách výživy. To je dáno i tím, že řada vazeb mezi mikronutrienty není
dosud jasná. Během těhotenství je však třeba u diabetiček zajistit příjem 400 g kyseliny listové,
zvýšenou pozornost je nutné věnovat příjmu magnézia a v menopauze je třeba sledovat i příjem
vitaminu D a vápníku.
Klíčová slova:
Výživa diabetiček - Mikroelementy - Kyselina listová - Magnézium - Vitamin D -
Vápník
|
Objednat toto číslo jako -
FYZICKÁ OSOBA nebo
PODNIKATELSKÝ SUBJEKT
|