Souhrn:
Úvod: Neenzymatickou glykací in vivo vznikají konečné produkty pokročilé glykace způsobující nežádoucí
ireverzibilní změny pojiva v důsledku zesíťovaní příčnými vazbami. Stanovením jejich zásadního
ukazatele – pentosidinu, lze kvantitativně sledovat degradační změny v osteoartrotickém kloubu související
se zánětem a zvýšenou glykoxidační zátěží organismu. Metody: Pentosidin v moči u pacientů
s pokročilou osteoartrózou byl vyšetřen před operací a 6 měsíců po náhradě postiženého kloubu. Chrupavka,
synovie a postižená subchondrální kost byly získány při provedení totální endoprotézy kyčle či
kolena. Pro stanovení pentosidinu v hydrolyzátech tělních tekutin a extraktech z tkání byla na našem
pracovišti vyvinuta citlivá metoda založená na gradientové vysokoúčinné kapalinové chromatografii
(HPLC) v reverzní fázi s fluorescenční detekcí. Výsledky:Před operací byly vyšší močové hladiny pentosidinu
u osteoartrotických pacientů v porovnání s pacienty po výkonu i v porovnání s kontrolní zdravou
skupinou. Pozorovali jsme pozitivní korelaci pentosidinu v moči před a po operaci. Těsnější asociace byla
zjištěna v koncentraci pentosidinu mezi extrakty ze synovie a postižené subchondrální kosti. Koncentrace
pentosidinu v moči a chrupavce významně vzrůstaly s věkem. Z kloubních tkání byly nejvyšší koncentrace
pentosidinu (vztažené na hmotnost sušiny) v extraktech ze synoviální membrány (45,00 nmol/g),
následované nálezem v chrupavce (36,28 nmol/g), a výrazně nejnižší byly v artroticky změněné subchondrální
kosti (2,98 nmol/g). Závěr: Pokles močového pentosidinu po totální kloubní náhradě u pacientů
s osteoartrózou poukazuje na zlepšení patologického stavu po operaci. Na zvýšenou akumulaci pentosidinu
v chrupavce a moči má významný vliv také rostoucí věk. Naše výsledky tedy podporují hypotézu,
že pentosidin může hrát roli potenciálního biomarkeru degradačního odbourávání chrupavky a zánětlivého
procesu probíhajícího u osteoartrózy. Stanovení pentosidinu tak může přispět k pochopení patologického
procesu artroticky postiženého kloubu v souvislosti s lokálně probíhajícím zánětem, glykoxidační
zátěží a stárnutím organismu.
Klíčová slova:
pentosidin, osteoartróza, biomarker, pojivová tkáň, vysokoúčinná kapalinová chromatografie
(HPLC)
|