Souhrn:
Návrat k dietě bohaté na složky rostlinného původu je zdrojem mnoha doporučení, která si kladou za cíl
snížení hladin celkového (resp. LDL) cholesterolu. Rostliny syntetizují sloučeniny podobné cholesterolu,
tzv. fytosteroly a fytostanoly, které jsou v západoevropské dietě přijímány v množství od 200 do
500 mg denně. Fytosteroly a fytostanoly sdílejí společné mechanizmy absorpce s cholesterolem a ovlivňují
metabolizmus cholesterolu uvnitř enterocytu; oba typy fytoanalogů cholesterolu jsou účinné
v redukci plazmatických hladin LDL-cholesterolu a jejich denní příjem v dávce 2 g/den sníží tuto hladinu
o cca 15 %. Mechanizmus snižování hladin celkového i LDL cholesterolu tkví především v zamezení
absorpce cholesterolu v lumen střeva, přičemž fytosteroly mohou zasahovat více do metabolizmu,
protože na rozdíl od fytostanolů přecházejí do krevního oběhu a dosahují až 1 % z plazmatické koncentrace
cholesterolu. Účinnost fytosterolů i fytostanolů lze ještě zvýšit jejich kombinací s dietními (n-3
vícenenasycené mastné kyseliny, vláknina) a farmakologickými (statiny) režimy. Rostlinné steroly a stanoly
představují bezpečný dietní přístup ke snižování hladin cholesterolu při současném monitorování
hladin karotenoidů.
Klíčová slova:
fytosteroly, fytostanoly, cholesterol, dieta.
|