Pokroky umělé výživy v intenzivní péči
– orgánově specifické substráty
Zadák Z.1, Vyroubal P.2
1Centrum pro výzkum a vývoj LF UK a FN, Hradec Králové 2Klinika gerontologická a metabolická LF UK a FN Hradec Králové |
|
Souhrn:
Kombinace nových aminokyselinových formulí vyšší generace a respektování podmíněné nepostradatelnosti
aminokyselin přináší nové možnosti v léčbě kritických stavů. Účinnost specifických typů výživy je
zvyšována ještě kombinací s novými typy tukových emulzí založených na kombinaci triacylglycerolů
s nasycenými mastnými kyselinami, oleji MCT, monoenovými triacylglyceroly a optimální kombinaci tri -
acylglycerolů obsahujících mastné kyseliny omega-3 a omega-6.
Nepochybným přínosem a průkopnickým trendem je i kombinace vyšších generací aminokyselinových formulí
Neonutrin 10% a 15% a optimalizovaných tukových emulzí typu SMOFlipid ve směsích all-in-one pro
intenzivní péči.
Klíčová slova:
umělá výživa – specifické nutrienty – aminoroztoky – lipidové emulze – farmakonutrice
|
Objednat toto číslo jako -
FYZICKÁ OSOBA nebo
PODNIKATELSKÝ SUBJEKT
|