Na úvodní stránku ČLS JEP ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J. Ev. PURKYNĚ
Časopisy - Článek
Na úvodní stránku ČLS JEP Aktuality O Společnosti O nakladatelském středisku Časopisy Vyhledávání Knihy Supplementa Katalog
 
  Anglicky / English version Hygiena, 46, 2001, No. 4, p. 211-215
 
Riziko deficitu jódu je vyššie v alternatívnom stravovaní 
Kovačic V., Krajčovičová-Kudláčková M., Valachovičová M., Ginter E. 

Ústav preventívnej a klinickej medicíny, Bratislava, riaditeľ doc. MUDr. Štefan Nyulassy, DrSc.
 


Souhrn:

       Súhrn: Obsah jódu v rastlinných potravinách je nižší, čo je spôsobené jeho nízkou koncentráciou v pôde. Hodnoty jódu v moči (priemerná vzorka 24-h objemu moča) ako marker deficitu jódu boli určované u probandov na alternatívnom stravovaní (15 vegetariánov /rastlinná potrava + mliečne výrobky + vajíčka/, 6 vegánov /výlučne rastlinná potrava/) v porovnaní so subjektami na tradičnom stravovaní (n = 24). Exkrécia jódu bola nesignifikantne nižšia u vegetariánov a signifikantne znížená u vegánov (131,0 mg/l a 59,6 mg/l vs 169 2 mg/l v skupine tradičného stravovania). Polovica vegetariánov, 100 % vegánov vs 21 % osôb na tradičnom stravovaní trpí nedostatkom jódu (hodnota pod 100 mg/l). Výsledky ukázali, že v podmienkach alternatívnej výživy vysoká prevalencia jódového deficitu je zapríčinená prevažnou alebo výlučnou konzumáciou rastlinnej potravy a nekonzumovaním morských produktov, ako aj redukovaným príjmom soli.

        Klíčová slova: jód - vegetariáni - vegáni
       

Objednat toto číslo jako - FYZICKÁ OSOBA nebo PODNIKATELSKÝ SUBJEKT

  ZPĚT NA OBSAH  
 
 
| HOME PAGE | KÓDOVÁNÍ ČEŠTINY | ENGLISH VERSION |
©  1998 - 2008 ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J. E. PURKYNĚ
Výroba: NT Servis, s.r.o., provozovatel serveru P.E.S. consulting, s.r.o.
WEBMASTER