Souhrn:
Cíl studie: Představení a demonstrace praktické použitelnosti nové metody hodnocení výživové
spotřeby těhotných žen.
Typ studie: Pilotní studie - testování nové metodiky.
Název a sídlo pracoviště:
Ústav preventivního lékařství, Lékařská fakulta MU Brno.
Metodika: Autoři předkládají popis screeningové metody pro rychlé a relativně jednoduché hod-
nocení výživové spotřeby těhotných žen. Tato metoda autory rutinně užívaná k hodnocení výživo-
vé spotřeby zdravé populace pracuje se standardami formulovanými v jednotkách potravinových ekvivalentů porcí a s potravinovými skupinami. Sběr dat probíhá metodou opakovaného 24hod.
recallu, který je zpracován zařazením všech uvedených poživatin do šesti potravinových skupin
a převeden na počet jednotkových porcí. Výživová spotřeba se hodnotí srovnáním se stan-
dardami, což je doporučený počet jednotkových porcí v rámci každé potravinové skupiny. Výstu-
pem tohoto screeningu je praktické a snadno srozumitelné doporučení těhotné ženě, kolik
jednotkových porcí v rámci každé potravinové skupiny má přidat, resp. ubrat během svého denní-
ho příjmu. Při záměru získat údaje v termínech jednotlivých nutrientů a celkové energie je možné
přepočítat zjištěné jednotkové porce pomocí tzv. nutričních profilů jednotlivých potravinových
skupin, což tato relativně sofistikovaná metoda umožňuje s dostatečnou přesností. Metoda je
obohacena možností vlastního hodnocení (self-assessment) výživové spotřeby za využití dotazníku
navrženého pro potřeby WHO a upraveného autory na podmínky české populace. Práce je doplně-
na výsledky pilotní studie s ověřením této metody na souboru 50 těhotných žen z Brna.
Výsledky: Pilotní studie potvrdila praktickou proveditelnost popsané metody.
Závěr: Autoři považují popsanou novou metodiku rychlého screeningového hodnocení výživy za
použitelnou a vhodnou součást sledování zdravotního stavu v období těhotenství.
Klíčová slova:
výživa těhotných žen, screeningové hodnocení výživy, 24hod. Recall
|