Souhrn:
Autoři předkládají nový metodický přístup k hodnocení výživových zvyk-
lostí. Základem je anamnestické získávání frekvenčních semikvantitativních dat
pomocí speciálního protokolu. Zjišťuje se obvyklá denní frekvence konzumace
hlavních potravinových skupin. Podstatou hodnocení je srovnávání zjištěných
výživových zvyklostí s výživovými doporučeními ve formě tzv. potravinové pyra-
midy. Je porovnáván doporučovaný a zjištěný počet porcí pro každou potravino-
vou skupinu. Data jsou automaticky zpracována pomocí speciálního počítačového
programu.
Výsledkem je přehledný grafický výstup ve formě pyramidy, kde doporučený stav
je vyjádřen obrysem pyramidy a jejích jednotlivých segmentů, představujících
potravinové skupiny, zatímco zjištěná konzumace je graficky znázorněna mírou
výplně těchto segmentů. Numerickým výstupem je srovnání doporučeného a kon-
zumovaného počtu porcí pro každou skupinu, včetně vyjádření procentuálního
plnění doporučení.
Výhodou předložené metodiky je její rychlost, snadnost zpracování a především
názornost a srozumitelnost výsledků, které lze využít k bezprostřednímu inter-
venčnímu působení. Metodika se jeví jako mimořádně vhodná zejména při využití
v rámci komplexního preventivního vyšetření.
Klíčová slova:
hodnocení individuálních výživových zvyklostí - výživová doporu-
čení - potravinová pyramida
|