Nutriční profil a terapie u osob
s chronickou pankreatitidou
Žáková A.1, Žák J.2
1Interní gastroenterologická klinika FN Brno, pracoviště Bohunice, přednosta prof. MUDr. Petr Dítě, DrSc. 2I. chirurgická klinika Lékařské fakulty MU a FN u sv. Anny, Brno, přednosta prof.MUDr. JanWechsler, CSc. |
|
Souhrn:
Autoři referují o nutričním stavu u nemocných s chronickou pankreatitidou podle Cambridgské
klasifikace ERCP změn II. a III. stupně, léčených konzervativně a chirurgicky. Z prospektivně
sledovaného souboru 30 nemocných s chronickou obstruktivní pankreatitidou před operací bylo
53,5 % malnutričních, za 9 měsíců po operaci se nutriční stav zlepšil u 9 nemocných z 16, malnutrice
přetrvávala u 23,3 %. Při kontrolním vyšetření za 3 roky po operaci i přes dietoterapii a enzymatickou
substituci zůstalo 20 % nemocných malnutričních. U části nemocných byla zjištěna
nízká hladina zinku a hořčíku v séru. V souboru 17 nemocných léčených konzervativně se malnutrice
vyskytovala u 41,2 % nemocných. Po úpravě dietoterapie a enzymatické substituce se aktuální
nutriční stav upravil, ale při kontrole za 9 měsíců zůstala stále 23,5 % nemocných
malnutričních. Rozebrány jsou příčiny vzniku malnutrice a možnosti její terapie.
Klíčová slova:
Chronická pankreatitida - Malnutrice - Konzervativní terapie - Chirurgická terapie
- MCT-oil - Zinek - Hořčík - Měď - Nutriční stav - Léčebná výživa
|
Objednat toto číslo jako -
FYZICKÁ OSOBA nebo
PODNIKATELSKÝ SUBJEKT
|