Účinek mléka a fluoridovaného mléka na
kaz zubního kořene v podmínkách in vitro
Ivančková R., Harless J. D., Hogan M. M., Wefel J. S.
Stomatologická klinika LF UK a FN, Hradec,. přednostka doc. MUDr. V. Hubková, CSc. Dows Institute for Dental Research, College of Dentistry, University of Iowa, USA |
|
Souhrn:
Karioprotektivní účinek mléka a fluoridovaného mléka na zubní sklovinu je dostatečně znám. Existuje však
velmi málo informací o tom, zda mléko či fluoridované mléko má podobný efekt na tkáně zubního kořene. Cílem
této studie bylo porovnat účinek obyčejného mléka a fluoridovaného mléka na kaz na povrchu zubního kořene.
Nejprve byly experimentálně vytvořeny arteficiální kariézní kořenové léze, které byly nařezány a následně hodnoceny
pomocí mikroskopie v polarizovaném světle (PLM) a mikroradiografie (MRG). Potom byly jednotlivé řezy
pokryty acidorezistentním lakem, kromě vlastní léze, a rozděleny do skupin. Vzorky byly vystaveny působeni 2%
obyčejného a fluoridovaného mléka na dobu 40 hodin. Po této době byly léze identickým způsobem hodnoceny znovu.
Byla měřena jejich hloubka a charakter a výsledky byly porovnány pomocí nepárového t-testu. Obe evaluační
metody prokázaly redukci hloubky léze (pro mléko i fluoridované mléko), přičemž statisticky významně vetší
redukce hloubky byla zaznamenána u fluoridovaného mléka (p<0,05). Na základe těchto výsledku lze předpokládat,
že fluoridované mléko by mohlo mít pozitivní efekt na remineralizaci kazu na povrchu zubního Kořene..
Klíčová slova:
fluoridy – mléko – kaz kořene – remineralizace
|
Objednat toto číslo jako -
FYZICKÁ OSOBA nebo
PODNIKATELSKÝ SUBJEKT
|