Protizánětlivý účinek flavonoidů
z přípravku Comfort-G a změny metabolismu kyseliny arachidonové
Vecka M.1, Prokeš L.2, Tvrzická E.1, Karpaš K.2, Pernický A.3, Pfleger R. 4 Votruba M.5
1Charles University in Prague, First Faculty of Medicine, 4th Department of Internal Medicine, General Teaching Hospital in Prague 2Orthopedic Clinic Faculty Hospital, Hradec Králové 3Sevapharma a.c., Prague 4BioPol GN, Ltd ,Prague 5Mi-Vo-La consulting, Prague |
|
Souhrn:
Cíl práce: Flavonoidy, obsažené v preparátu Comfort-G, působí nejen jako antioxidanty, ale mají také protizánětlivý
účinek. Comfort-G inhibuje nejen cyklooxygenázu-2 (COX-2), ale také 5-lipoxygenázu (5-LO), a to tím, že snižuje
tvorbu prostaglandinů, tromboxanů a leukotrienů, pocházejících z metabolismu kyseliny arachidonové (AA). Naším
úkolem bylo potvrdit toto tvrzení analýzou molárního zastoupení AA v synoviální tekutině a v séru pacientů, léčených
pro synovialitidu kolenního kloubu.
Typ studie: Intervenční studie.
Název a sídlo pracoviště: IV. interní klinika, Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze
Materiál a metody: Comfort-G byl podáván skupině deseti pacientů (4 muži/6 žen) ve věku 27–79 let v předepsané
dávce (odpovídající 250 mg extraktu flavonoidů užívaných dvakrát denně) po dobu jednoho měsíce. Odběr synoviální
tekutiny a séra se uskutečnil jednak v den 0, tj. před podáním první dávky preparátu a v den 31., jeden den po poslední
dávce. Volné radikály byly stanoveny přímou spektrofotometrickou metodou založenou na chlorofylinové reakci. Molární
poměr mastných kyselin včetně arachidonové kyseliny byl stanoven plynovou chromatografií. Účastníci studie podstoupili
klinické vyšetření a poskytli subjektivní hodnocení pomocí dotazníku, které se týkalo stavu kolenního kloubu. Statistická
analýza byla uskutečněna softwarem STATISTICA pro Windows, verze 4.0.
Výsledky: Výsledky, ukazující statisticky významný pokles koncentrace volných radikálů, a to jak v synoviální tekutině,
tak v séru, jsme prezentovali a diskutovali v předchozí studii, stejně jako zlepšení stavu pacientů. V této práci přinášíme
výsledky měření obsahu kyseliny arachidonové v synoviální tekutině a séru ve stejné skupině pacientů. Po ukončení
studie jsme zjistili zvýšené zastoupení AA jak v synoviální tekutině (4,54 ± 0,39 vs 6,73 ± 0,83 mol%, p = 0,005), tak
v séru (4,78 ± 0,90 vs 6,57 ± 0,98 mol%, p = 0,01) ve sledované skupině pacientů.
Závěr: Naše výsledky potvrdily, že flavonoidy, obsažené v přípravku Comfort-G, jsou schopny snižovat množství volných radikálů
a zvyšovat zastoupení kyseliny arachidonové, a to zejména v synoviální tekutině, ale i v séru pacientů. Toto zjištění souhlasí
s tvrzením, že následující enzymatické reakce AA, které produkují prozánětlivé sloučeniny, jsou zřejmě zablokovány. Další souvislosti,
týkající se jiných částí organismu, a význam našich výsledků pro jiná další onemocnění jsou předmětem diskuse.
Klíčová slova:
Comfort-G, kyselina arachidonová, COX-2, 5-LO, zánět
|