Souhrn:
Při použití kontinuálních hemoeliminačních metod (continuous renal replacement therapy) dochází k přímému
i nepřímému ovlivnění metabolizmu a nutričního stavu. Především dochází k úniku nutrientů do filtrátu. Ve významnémmnožství
se takto ztrácejí aminokyseliny, glukóza, vitaminy rozpustné ve vodě a dále některé minerály a stopové
prvky. Ztráta aminokyselin se pohybuje v rozmezí 1,2–7,0 g/den. Pro bilanci glukózy během CRRT je zásadní to,
jaké množství glukózy je přítomno v substitučních roztocích. Při obsahu glukózy v substitučních roztocích 100–180
mg/dl je glukózová bilance u většiny pacientů přibližně vyrovnaná. Ztráty lipidů a vitaminů rozpustných v tucích
jsou zanedbatelné. V případě mikronutrientů mohou být významné především ztráty magnézia, kalcia, fosforu
a vitaminů rozpustných ve vodě (hlavně B1, B6, C a kyselina listová). U některých látek dochází naopak k přesunu
ze substitučních roztoků do krevního oběhu. Jedná se hlavně o laktát. Nepřímý vliv CRRT na výživu a metabolizmus
představují pochody způsobené vyplavením cytokinů a zánětlivých mediátorů v důsledku prvního kontaktu krve
s membránou filtru. Pravděpodobně touto cestou dochází k poklesu sérové hladiny glutaminu v prvních dnech
ošetřování. U většiny pacientů ošetřovaných některou z CRRT metod je proto nutné adekvátně upravit nutriční plán.
Klíčová slova:
výživa, metabolizmus, hemoeliminace, kontinuální hemoeliminační metody, CRRT, intenzivní péče,
selhání ledvin.
|