Vztah sérových koncentrací leptinu a vybraných nutričních parametrů u hemodialyzovaných pacientů
Svobodová J., Haluzík M., Bednářová V., Sulková S., Jiskra J., Nedvídková J., Kotrlíková E., Kábrt J.:
III. interní klinika 1. Lékařské fakulty UK a VFN Praha, přednosta prof. MUDr. J.Marek, DrSc. Interní oddělení Strahov, Praha, přednosta doc. MUDr. S. Sulková, CSc.Endokrinologický ústav, Praha, ředitel prof. MUDr. RNDr. L. Stárka, DrSc. |
|
Souhrn:
Leptin je proteinový hormon tvořený převážně adipocyty. Jeho sérové koncentrace pozitivně
korelují s procentem tělesného tuku a body mass indexem (BMI) a jsou tedy nižší u štíhlých než
u obézních jedinců.
Cílem naší studie bylo porovnat sérové koncentrace leptinu a vybraných sérových nutričních parametrů a lipidů u hemodialyzovaných pacientů (n = 46) s hladinami u zdravých jedinců (n = 24) a sledovat vztahy mezi koncentracemi leptinu a ostatními nutričními parametry u obou skupin.
U hemodialyzovaných pacientů byla zaznamenána zjevná tendence k vyšším absolutním sérovým
koncentracím leptinu, která ale nedosáhla statistické významnosti (24,31 ± 24,06 ng/ml vs. 7,97 ±
4,4 ng/ml). Poměr koncentrací leptinu a procenta tělesného tuku byl signifikantně vyšší u dialyzovaných pacientů než u kontrolní skupiny (0,85 ± 0,74 vs. 0,27 ± 0,11, p < 0,01). U dialyzovaných
pacientů byly oproti kontrolní skupině signifikantně nižší koncentrace celkové bílkoviny (68,14 ±
5,56 g/l vs. 75,53 ± 3,43 g/l, p < 0,0001), transferinu (2,04 ± 0,49 g/l vs. 2,5 ± 0,23 g/l, p < 0,0001),
albuminu (33,65 ± 2,86 g/l vs. 48,38 ± 3,5 g/l, p < 0,0001) a cholesterolu (4,56 ± 1,19 mmol/l vs. 5,82 ±
0,98 mmol/l, p = 0,0003) a statisticky významně vyšší koncentrace triglyceridů (2,31 ± 1,23 mmol/l
vs. 1,29 ± 0,5 mmol/l, p < 0,0001). Sérové koncentrace leptinu u hemodialyzovaných pacientů pozitivně korelovaly s procentem tuku v organismu před (r = 0,58, p = 0,00013) i po dialýze (r = 0,64, p =
0,000016), s koncentracemi cholesterolu (r = 0,41, p = 0,006) a triglyceridů (r = 0,51, p = 0,0005),
u kontrolní skupiny byla statisticky významná pozitivní korelace nalezena pouze mezi hladinami
leptinu a procentem tuku v organismu (r = 0,72, p = 0,0008).
Výsledky naší studie prokazují vyšší relativní koncentrace leptinu u hemodialyzovaných pacientů, přestože je jejich nutriční stav horší než u zdravých jedinců. S výjimkou pozitivní korelace sérových koncentrací leptinu se sérovými lipidy nebyl ve skupině hemodialyzovaných pacientů
nalezen vztah ke standardně užívaným nutričním parametrům.
Klíčová slova:
Leptin - Hemodialýza - Procento tělesného tuku - Nutriční parametry
|