Ovlivnuje príjem soli krevní tlak?
Janda J.1, Seeman T.1, Velemínský M.2
Pediatrická klinika UK 2. LF, FN Motol, Praha1 prednosta prof. MUDr. J. Lebl, CSc. Zdravotne sociální fakulta Jihoceské univerzity, Ceské Budejovice2 dekan prof. MUDr. M. Velemínský, CSc. |
|
Souhrn:
Hypertenze je jedním z nejduležitejších rizikových faktoru kardiovaskulární morbidity
a mortality a proto i vztah soli a krevního tlaku je téma diskutované vedeckou
i laickou komunitou už témer sto let. Nepochybne je to téma kontroverzní, prístup je
kupodivu i mezi vedci casto velice emocní, zastánci a odpurci myšlenky, zda sul ovlivnuje
krevní tlak, nemohou již dlouho najít konsensus. Není prekvapivé, že ti, kterí tvrdí,
že sul se na zvýšení krevního tlaku nepodílí, jsou zástupci obchodu se solí, potravinárské
a konzervárenské lobby. Tem, kterí jsou naopak presvedceni, že zvýšený príjem
soli se na hypertenzi podílí, nahrává fakt, že v humánní fylogenezi byl její príjem statisíce
let rádove nižší, než je tomu dnes ve vyspelých zemích. A že i dnes v etnicích, kde
je velmi nízký príjem soli (1–2 g/den) se hypertenze prakticky nevyskytuje, oproti
vyspelým zemím, kde se konzum soli pohybuje bežne okolo 10 g/den a hypertenzi má
až 30 % populace. Nové aspekty prinášejí fakta, že populace reaguje na zvýšený konzum
soli ruzne, u urcitých jedincu zvýšený prívod soli krevní tlak zvyšuje a snížený
prívod naopak vede sice jen k jeho mírnému, ale významnému poklesu.
Podle reakce na sul lze jedince delit na salt sensitive, resp. salt resistant, tzn., že první
reagují zretelným zvýšením krevního tlaku pri záteži solí, u druhé skupiny tomu tak
není. V primární prevenci hypertenze by bylo nesmírne prínosné nejakým jednoduchým
zpusobem identifikovat skupinu salt sensitive, tito jedinci by pak mohli težit
z omezeného konzumu soli. Bohužel tato identifikace není dnes zatím v celopopulacním
screeningu možná, i když vedecká komunita hledá intenzivne pomocí molekulární
genetiky markery, které by bylo možno takto použít.
V každém prípade je zrejmé, že ve vyspelých zemích je dnes konzum soli významne
vyšší, než je treba. Na podklade dosavadních znalostí je tedy možno jen doporucit príjem
soli kontrolovat a verejnost opakovane na tento fakt upozornovat. Dalším faktem,
verejnosti vetšinou zcela neznámým (a možná i rade lékaru), je skutecnost, že zvýšený
príjem kalia (rostlinná strava) svým zpusobem balancuje nepríznivý vliv natria na
krevní tlak. Pro pediatry jsou zajímavé i zprávy, že zvýšený príjem soli v detském veku
muže pravdepodobne ovlivnit krevní tlak v dospelosti, že je tedy asi možný tzv. imprinting.
Jiste i proto bychom si meli všímat, co naše deti konzumují a kolik je vlastne
v ruzných potravinách soli. Soucasný zpusob stravování v ruzných zarízeních typu
fast food napr. u školáku si urcite takovou kontrolu zasluhuje.
Klíčová slova:
príjem soli, krevní tlak, salt sensitive, salt resistant, imprinting krevního
tlaku, doporucení konzumace soli
|