Výživové zvyklosti dětí mladšího školního
věku ve městě Plzeň
Müllerová D.1, Aujezdská A.1, Müller L.2
Ústav hygieny Lékařské fakulty, Univerzita Karlova, Plzeň1 vedoucí doc. Ing. Z. Zloch, CSc. Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity, Plzeň2 vedoucí prof. Ing. J. Psutka, CSc. |
|
Souhrn:
Účel studie: Cílem šetření bylo popsat stravovací zvyklosti u dětí mladšího školního věku.
Metody: V náhodně vybraném souboru 400 dětí ve věku 9–10 let z plzeňských základních škol
byl zjišťován při respondenci 91% metodikou frekvenčního potravinového dotazníku (FFQ)
odhad skutečné frekvence příjmu jednotlivých potravinových skupin u plzeňských dětí.
Výsledky: Ve výživových zvyklostech dětí bylo zjištěno nedostatečné zastoupení porcí zeleniny
a nadbytečná frekvence příjmu sladkostí (1,9 porcí denně) a slazených limonád (1,7 porcí denně).
Nevhodně často byly konzumovány také uzeniny (0,4 porce/den), minimálně naopak ryby a luštěniny
(po 0,2 porcí/den). Průměrná „potravinová pyramida“ vyšetřované skupiny dětí byla tvořena
4,5 porcemi obilovin; 0,8 porce zeleniny; 2,7 porcemi ovoce; 4,5 porcemi mléka a mléčných
výrobků, 1,8 porcemi masa a dalších významných zdrojů bílkovin, volné tuky pak tvořily 2,5 porcí
denně.
Závěry: Studií byl potvrzen u 9–10letých dětí trend zakládání nežádoucích stereotypů charakterizovaný
zejména nižším proporcionálním obsahem zeleniny a nadbytečnou frekvencí příjmu
kaloricky bohatých a nutričně chudých potravinových komodit v porovnání s doporučením zdravé
výživy.
Klíčová slova:
výživa, děti mladšího školního věku, potravinová pyramida
|