Na úvodní stránku ČLS JEP ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J. Ev. PURKYNĚ
Časopisy - Článek
Na úvodní stránku ČLS JEP Aktuality O Společnosti O nakladatelském středisku Časopisy Vyhledávání Knihy Supplementa Katalog
 
  Anglicky / English version Vnitř. Lék., 50, 2004, No. 5, p. 363 - 370
 
Diabetická i redukční dieta zasluhují základní diskusi o svých paradigmatech 
Anděl M.1,2, Brunerová L.1,3, Popová L.2, Dlouhý P.2, Duška F.1, Šmejkalová V.1, Štich V.2, Potočková J.1, Kraml P.1 

12. interní klinika 3. lékařské fakulty UK a FN Královské Vinohrady, Praha, přednosta prof. MUDr. Michal Anděl, CSc. 2Oddělení výživy Centra preventivního lékařství 3. lékařské fakulty UK, Praha, vedoucí prof. MUDr. Michal Anděl, CSc.3Ústav fyziologie, patologické a klinické fyziologie 3. lékařské fakulty UK, Praha, přednosta prof. MUDr. Richard Rokyta, CSc.
 


Souhrn:

       Současné poznatky o etiopatogeneze různých typů diabetu dovolují postulovat zásadní rozdíly mezi 1. i 2. typem diabetu. Zatímco diabetes mellitus 1. typu je důsledkem autoimunní destrukce B-buněk pankreatu a následného absolutního nedostatku inzulinu, diabetes mellitus 2. typu je spojen s inzulinovou rezistencí a často spíše jen s relativním nedostatkem někdy i absolutně zvýšeného plazmatického inzulinu. Z hlediska dietní terapie je přístup k oběma typům diabetu dosti odlišný. Zatímco u 1. typu je nutné nalézt vztah mezi preprandiální dávkou inzulinu, přijatými sacharidy a předpokládanou fyzickou aktivitou v období brzy po jídle, jsou zásady léčby diabetu 2. typu spojeny s pokusem ovlivnit inzulinovou rezistenci a celý související metabolický syndrom. S tím souvisí snaha podávat sacharidy s nízkým glykemickým indexem a vysoký obsah vlákniny v dietě na straně jedné, monoenové a polyenové mastné kyseliny preferovat před nasycenými mastnými kyselinami a soustavně snižovat množství trans-mastných kyselin v dietě. Diety pro pacienty s nadváhou a obezitou jsou pochopitelně nízkoenergetické. Z hlediska současné konstrukce diabetické diety je vhodné tedy rozlišit mezi dietou pro nemocné 1. a 2. typem diabetu. Místo fixně zavedeného trojpoměru živin je nutné diskutovat diety s ohledem na kvalitativní složení mastných kyselin tuků, na glykemický index sacharidů a obsah vlákniny v dietě.

        Klíčová slova: Diabetická dieta - Inzulinová rezistence - Sacharidy - Mastné kyseliny - Vláknina
       

Objednat toto číslo jako - FYZICKÁ OSOBA nebo PODNIKATELSKÝ SUBJEKT

  ZPĚT NA OBSAH  
 
 
| HOME PAGE | KÓDOVÁNÍ ČEŠTINY | ENGLISH VERSION |
©  1998 - 2008 ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J. E. PURKYNĚ
Výroba: NT Servis, s.r.o., provozovatel serveru P.E.S. consulting, s.r.o.
WEBMASTER