Diabetická i redukční dieta zasluhují
základní diskusi o svých paradigmatech
Anděl M.1,2, Brunerová L.1,3, Popová L.2, Dlouhý P.2, Duška F.1, Šmejkalová V.1, Štich V.2, Potočková J.1, Kraml P.1
12. interní klinika 3. lékařské fakulty UK a FN Královské Vinohrady, Praha, přednosta prof. MUDr. Michal Anděl, CSc. 2Oddělení výživy Centra preventivního lékařství 3. lékařské fakulty UK, Praha, vedoucí prof. MUDr. Michal Anděl, CSc.3Ústav fyziologie, patologické a klinické fyziologie 3. lékařské fakulty UK, Praha, přednosta prof. MUDr. Richard Rokyta, CSc. |
|
Souhrn:
Současné poznatky o etiopatogeneze různých typů diabetu dovolují postulovat zásadní rozdíly
mezi 1. i 2. typem diabetu. Zatímco diabetes mellitus 1. typu je důsledkem autoimunní destrukce
B-buněk pankreatu a následného absolutního nedostatku inzulinu, diabetes mellitus 2. typu je
spojen s inzulinovou rezistencí a často spíše jen s relativním nedostatkem někdy i absolutně zvýšeného
plazmatického inzulinu. Z hlediska dietní terapie je přístup k oběma typům diabetu dosti
odlišný. Zatímco u 1. typu je nutné nalézt vztah mezi preprandiální dávkou inzulinu, přijatými
sacharidy a předpokládanou fyzickou aktivitou v období brzy po jídle, jsou zásady léčby diabetu
2. typu spojeny s pokusem ovlivnit inzulinovou rezistenci a celý související metabolický syndrom.
S tím souvisí snaha podávat sacharidy s nízkým glykemickým indexem a vysoký obsah vlákniny
v dietě na straně jedné, monoenové a polyenové mastné kyseliny preferovat před nasycenými
mastnými kyselinami a soustavně snižovat množství trans-mastných kyselin v dietě. Diety pro
pacienty s nadváhou a obezitou jsou pochopitelně nízkoenergetické. Z hlediska současné konstrukce
diabetické diety je vhodné tedy rozlišit mezi dietou pro nemocné 1. a 2. typem diabetu.
Místo fixně zavedeného trojpoměru živin je nutné diskutovat diety s ohledem na kvalitativní
složení mastných kyselin tuků, na glykemický index sacharidů a obsah vlákniny v dietě.
Klíčová slova:
Diabetická dieta - Inzulinová rezistence - Sacharidy - Mastné kyseliny - Vláknina
|