Souhrn:
Diabetes mellitus je ve srovnání s nediabetickou populací provázen několikanásobně vyšší morta-
litou na ischemickou chorobu srdeční a další kardiovaskulární onemocnění. Na tomto zvýšeném
riziku se významným způsobem podílí i diabetická dyslipidémie. Ta je charakterizována přede-
vším hypertriglyceridémií, která odráží zmnožení lipoproteinů o velmi nízké a intermediární hus-
totě. Zvýšená a prodloužená postprandiální lipémie se podílí na vzniku kvalitativních změn
lipoproteinů. Tvoří se velmi aterogenní „malé husté LDL“, které jsou náchylné k oxidativní modi-
fikaci a jsou pak neregulovaně vychytávány ve stěně cévní. Snížení HDL-cholesterolu a změna
zastoupení jednotlivých subpopulací HDL vede ke zhoršení reverzního transportu cholesterolu.
Diabetes mellitus 2. typu je provázen dyslipidémií v naprosté většině případů i za stavu dobré
kompenzace diabetu, zvláště pak v postprandiální fázi. Naproti tomu u diabetu 1. typu se hodno-
ty lipidů s úpravou glykémie většinou normalizují, kvalitativní změny lipoproteinů však často
přetrvávají. Zvýšená glykace a oxidace lipoproteinů je společným znakem obou typů diabetu.
Při prevenci kardiovaskulárních komplikací je léčba diabetické dyslipidémie minimálně stejně
důležitá jako snaha o dosažení optimálních hodnot glykémie.
Úspěšná léčba diabetické dyslipidémie zahrnuje snahu o dobrou kompenzaci diabetu, optimaliza-
ci váhy, zvýšení fyzické aktivity, úpravu diety, léčbu dalších sekundárních příčin hyperlipidémie
a při neúspěchu těchto opatření farmakologickou hypolipidemickou léčbu. Riziko makrovasku-
lárních komplikací je u diabetu tak vysoké, že podle posledních znalostí není třeba rozlišovat
mezi primární a sekundární prevencí, ale je nutná agresivní léčba k dosažení cílových hodnot
celkového cholesterolu < 5,0 mmol/l a LDL-cholesterolu < 3,0 mmol/l. Triglyceridy > 2,0 mmol/l
a HDL-cholesterol < 1,0 mmol/l jsou znaky vysokého kardiovaskulárního rizika. Za ideální lze tedy
považovat optimalizaci celého lipidového profilu.
Klíčová slova:
Diabetes mellitus - Dyslipidémie.
|