Na úvodní stránku ČLS JEP ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J. Ev. PURKYNĚ
Časopisy - Článek
Na úvodní stránku ČLS JEP Aktuality O Společnosti O nakladatelském středisku Časopisy Vyhledávání Knihy Supplementa Katalog
 
  Anglicky / English version Prakt. Lék. 2008, 88, No. 4, pp. 198-202
 
Historie vývoje poznatků o potravinách a významu živin ve výživě člověka  
KUDLOVÁE. 

Ústav hygieny a epidemiologie 1. LF UK v Praze Přednosta: prof. MUDr. Vladimír Bencko, DrSc
 


Souhrn:

       Přehledový článek shrnuje historický vývoj poznatků o složení potravin od prehistorie a starověkých civili¬zací až do současné doby. Podává přehled objevů jednotlivých živin a soustřeďuje se zejména na počátky vědeckého výzkumu tuků, sacharidů, proteinů, minerálních látek a vitaminů v potravinách a objevování sou¬vislostí jejich neadekvátního příjmu s výživovým stavem člověka. Článek rovněž popisuje postupný přechod hlavního zájmu vědců od podvýživy a specifických deficitů živin v první polovině 20. století k nadměrnému příjmu potravin v druhé polovině 20. století, rozvoj nutriční epidemiologie a očekávání v 21. století spoje¬ných s rozluštěním lidského genomu a rozvojem nutriční genomiky.

        Klíčová slova: výživa, potraviny, živiny, historie, objevy.
       

Objednat toto číslo jako - FYZICKÁ OSOBA nebo PODNIKATELSKÝ SUBJEKT

  ZPĚT NA OBSAH  
 
 
| HOME PAGE | KÓDOVÁNÍ ČEŠTINY | ENGLISH VERSION |
©  1998 - 2008 ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J. E. PURKYNĚ
Výroba: NT Servis, s.r.o., provozovatel serveru P.E.S. consulting, s.r.o.
WEBMASTER