ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J. Ev. PURKYNĚ | |
Časopisy - Článek | |
Anglicky / English version | Hygiena, 43, 1998, No. 4, p. 195 - 206 |
Jednotkové porce potravinových skupin jako nástroj hodnocení výživové spotřeby romských dětí Z. Brázdová, J. Fiala, H. Hrstková, J. Bauerová Ústav preventivního lékařství LF MU, Brno, vedoucí doc. MUDr. Drahoslava Hrubá, CSc. I. dětská onkologická klinika FDN J. G. Mendela, Brno, přednostka doc. MUDr. Hana Hrstková, CSc. |
|
Souhrn: Sledování výživové spotřeby romských dětí je obtížnější z hlediska výběru metody sběru dat i hodnocení než u většiny české populace. Metodou volby naší studie se stal opakovaný 24hod. recall s nabídnutými velikostmi porcí, výživová spotřeba byla hodnocena pomocí převodu na tzv. jednotkové porce v rámci po- travinových skupin a porovnávána s doporučením. Výsledky šetření u 551 rom- ských dětí průměrného věku 10,9 ± 1,54 let ukázaly zcela nedostatečnou konzumaci zeleniny (19 % doporučeného množství), ovoce (20 % doporučení), mléka a mléč- ných výrobků (32 % doporučení), ale také obilnin, těstovin, pečiva a rýže (63 %) a drůbeže, ryb, netučného masa a vajec (78 %). Naopak potraviny přípustné v ma- lém množství či zcela nedoporučované se vyskytují v 463 % tolerovaného množství. Porovnáním potravinových preferencí zkoumaných u 66 komodit jsme zjistili existenci tzv. negativního potravinového výběru (preference jsou vyjádřeny ve skutečné konzumaci jen u averzibilních komodit). Výsledky výživové spotřeby souboru 551 romských dětí vedou autory k závěru, že je nutné tuto populační skupinu označit za zvýšeně rizikovou se všemi důsledky týkajícími se primární prevence.
|
|
Objednat toto číslo jako -
FYZICKÁ OSOBA nebo
PODNIKATELSKÝ SUBJEKT
|
ZPĚT NA OBSAH | ||
| HOME PAGE | KÓDOVÁNÍ ČEŠTINY | ENGLISH VERSION | |
© 1998 - 2008 ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J. E. PURKYNĚ |
Výroba: NT Servis, s.r.o., provozovatel serveru P.E.S. consulting, s.r.o. |
WEBMASTER |