Souhrn:
Účel studie: Vícenenasycené mastné kyseliny řady n-3 jsou esenciální nutrienty a organismus
je odkázán na jejich přívod potravou. Jejich případný nedostatek je vhodné kompenzovat speciálními
potravinovými doplňky. Tyto doplňky jsou často využívány jako podpůrné preparáty při
léčbě hyperlipoproteinémie, obezity, diabetes mellitus 2. typu a prokoagulačních stavů; jsou také
zastoupeny v enterální a parenterální výživě (zde mají význam v podpůrné léčbě kritických stavů).
V distribuční síti lékáren je těchto preparátů celá řada, liší se však zastoupením účinných
složek – kyseliny eikosapentaenové a dokosahexaenové. Cílem této studie bylo porovnání jednotlivých
preparátů s ohledem na složení mastných kyselin.
Metody: Složení mastných kyselin bylo stanoveno kapilární plynovou chromatografií po jejich
převedení na methylestery přímou transmethylací.
Výsledky: Složení mastných kyselin potravinových doplňků je závislé na jejich zdroji. Většina
preparátů obsahuje více než 30 mol % vícenenasycených mastných kyselin n-3, pouze u tří byl
obsah nižší než 20 mol %. U dvou preparátů obsah účinných složek převýšil 60 mol %, u jednoho
z nich 95 mol % v důsledku odstranění nasycených a mononenasycených mastných kyselin. Naopak
devět preparátů obsahovalo téměř 10 mol % kyseliny myristové.
Závěry: Při dávkování preparátu je třeba vzít v úvahu skutečný obsah vícenenasycených mastných
kyselin, aby bylo dosaženo požadovaného účinku. Dalším faktorem, který je třeba vzít v úvahu,
je obsah nasycených mastných kyselin, zvláště kyseliny myristové, která je pro své lipogenní
působení nežádoucí.
Klíčová slova:
vícenenasycené mastné kyseliny n-3, metabolismus lipidů, dyslipidémie, malnutrice
|