Souhrn:
Mikroflóra trávicího traktu představuje komplexní mikrobiální ekosystém, velmi vyvážený, který
směrem aborálním prodělává specifické změny v poměrném zastoupení aerobů a anaerobů, jejichž funkce se vzájemně doplňují tím, že aeroby zajišťují pro celý ekosystém scavanger effect.
Mikrobiální profil trávicího traktu je přitom typický absencí anaerobů v žaludku a naopak jejich
naprostou převahou v distálním kolon. Základní fyziologické funkce mikroflóry trávicího traktu
lze charakterizovat následovně: 1. mikrobiální bariéra proti patogenům a potenciálním patogenům, 2. tvorba produktů mikroflóry a jejich vliv na prokrvení střevní mukózy a peristaltiku, 3.
stimulace imunitního střevního systému, 4. redukce bakteriální translokace, 5. produkce vitaminů. Této problematice je ve světové odborné literatuře, na rozdíl od naší, věnována dlouhodobě
zasloužená pozornost. Přitom znalost problematiky otevírá dveře k účelné manipulaci s mikrobiální florou trávicího traktu cestou diety či použitím prebiotik, probiotik stejně jako antibiotické
léčby. Autor překládá souhrn základních poznatků, které na téma fyziologické mikroflóry trávicího traktu postupně vykrystalizovaly do současné podoby.
Klíčová slova:
Trávicí trakt - Mikroflóra trávicího traktu - Bariéra proti patogenům - Redukce
bakteriální translokace
|