Souhrn:
Amylin je polypeptidový hormon složený z 37 aminokyselin tvořený v pankreatických beta-buňkách, který byl
poprvé izolován v roce 1987. Jeho uvolňování do cirkulace se zvyšuje postprandiálně, proporcionálně s množstvím
přijaté stravy a jeho plazmatické koncentrace vykazují téměř shodný profil s profilem inzulinu. Fyziologické
hladiny P-amylinu jsou od 4 pmol/l (nalačno) do 25 pmol/l (postprandiálně). Vysoká hustota receptorů
pro amylin je především v mozku – v area postrema a nucleus accumbens. Amylin vykazuje 20% aminokyselinovou
homologii s kalcitoninem a s adrenomedulinem a 44% homologii s CGRP peptidem (calcitonin gene –
related peptide).
Amylin suprimuje postprandiální sekreci glukagonu a ovlivňuje rychlost vyprazdňování žaludku. Tím přispívá
k redukci postprandiálních výkyvů glykémie. Deficience amylinu vzniká typicky u pacientů s diabetem 1. typu
a u pokročilého stadia diabetu 2. typu. Inzulinová rezistence při obezitě s vyššími hodnotami inzulinu je
provázena zvýšenými hodnotami amylinu. Amylin snižuje příjem potravy a podílí se na regulaci tělesné
hmotnosti. Některé biochemické formy amylinu působí proliferaci osteoblastů a inhibici kostní resorpce. Amylin
také reguluje inzulinovou senzitivitu kosterního svalstva, účastní se mechanismů regulujících krevní tlak a má
vazodilatační účinky.
Klíčová slova:
amylin, inzulin, glukagon, diabetes mellitus
|