Studium resveratrolu a flavonoidů
přítomných v červeném víně z pohledu
možného hypolipidemického účinku
v experimentu
Kollár P., Kotolová H., Nečas J., Karpíšek M., Bartošíková L., Karešová P.
Ústav humánní farmakologie a toxikologie Farmaceutické fakulty Veterinární a farmaceutické univerzity, |
|
Souhrn:
Resveratrol (trans-3, 5, 4´-trihydroxystilben) je polyfenol (phytoalexin), který se přirozeně vysky-
tuje ve víně a různých léčivých rostlinách. Je to látka s prokázaným antioxidačním a estrogenním
účinkem a se schopností inhibovat růst některých nádorů. Řada studií uvádí možné antiagregač-
ní, neuroprotektivní a antialergické působení.
V naší pilotní studii byly sledovány účinky resveratrolu a flavonoidů (anthocyaniny, katechiny)
na hladiny sérových lipidů, především celkového cholesterolu, a jaterních enzymů u laboratorní-
ho potkana. V pokuse byla použita jednak zvířata zdravá (krmena standardní dietou), dále hyper-
cholesterolemičtí jedinci (krmeni speciální cukernou dietou) a zvířata léčená. Sledovanými
parametry byly hladiny celkového cholesterolu, HDL-cholesterolu, aspartát aminotransferázy
(AST) a alanin aminotransferázy (ALT). Závěry studie ukazují, že resveratrol a flavonoidy (antho-
cyaniny, katechiny) přítomné v červeném víně významně snižují hladinu celkového cholesterolu
u hypercholesterolemického potkana. Výsledný vliv resveratrolu a flavonoidů na jaterní enzymy
v našem experimentu je nejednoznačný.
Klíčová slova:
Resveratrol - Flavonoidy - Hypercholesterolemie - Antioxidační účinek
|